Şahinbey ilçesi Yeşilkent Mahallesi’nde briket atölyesi işleten Edip Platin’e “aboneliği olmadan kaçak elektrik” kullandığı gerekçesiyle Enerjisa Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. görevlileri tutanak tuttu ve çıkarılan fatura kendisine tebliğ edildi.

Faturada toplam tutar 47 bin 193 lira olarak kayıtlara girerken bu duruma itiraz eden Platin, elektrik dağıtım şirketine gitti. 2017 yılında açtığı işyerinde daha önceki ikamet sahibinin üzerine olan elektrik aboneliğini üzerine alan Platin, 3 yıl boyunca düzenli olarak şirket görevlileri tarafından adına kesilen faturalarını düzenli olarak ödedi.

Elektrik aboneliğini üzerine almasına ve faturaların adına kesilmesine rağmen Platin’e 3 yıl sonra söz konusu şirket tarafından gelen fatura ile “usulsüz elektrik” kullandığı iddiasıyla 47 bin 193 lira para ceza kesildi.

Gelen fatura karşısında şok olan Platin, kesilen cezaya ve “usulsüz elektrik” kullandığı iddialarına itiraz ederek elektrik dağıtım şirketine gitti. Bu süreçte icralık olan Platin, şirketin avukatı ile görüştüğünde ise kesilen 47 bin 193 liralık cezayı gününde ödemediği gerekçesiyle dosya ücreti ile birlikte borcunun 60 bin 250 lira olduğunu öğrenince ikinci şoku yaşadı.

Kesilen cezaya ve şirketin iddialarına itiraz eden Platin, verdiği tüm mücadelelere ve itirazlara rağmen para cezası iptal edilmeyince işyerini kapatarak söz konusu cezayı ödemek zorunda kaldı.

İşyerini açmadan önce Enerjisa Toroslar Elektrik Dağıtım şirketine gittiğini, “sanal abonelik” aldığını ve şirket tarafından kesilen faturaları düzenli olarak ödediğini belirten Platin, “aboneliği olmadan kaçak elektrik” kullanmadığını ileri sürerek tepki gösterdi.

“Kaçak elektrik” kullandığı yönündeki suçlamaları ret eden ve işyerine gelen faturaları düzenli olarak ödediğini belirten Platin, kendisine haksız bir şekilde ceza kesildiğini savundu.

Kendisine abonelik veren ve faturaları tahsil eden şirketin kendisine kaçak elektrik kullanmadığı halde para cezası kestiğini ileri süren Platin, duruma tepki gösterdi.

Mağduriyetinin giderilmesini isteyen Platin, “Sayın Cumhurbaşkanı ve Enerji Bakanına sesleniyorum; benim gibi bu mağduriyetini dile getiremeyen binlerce vatandaş vardır. Bu vatandaşlardan birisi de benim ve bayağı mağdur edildim. Artık sesimi duyurabileceğim hiç kimse de kalmadı. Sosyal medya üzerinden mağduriyetimi dile getirdim, duyan, anlayan ve dinleyen olmadı.” dedi.

 

“Toroslar EDAŞ yetkilileri, sanal saat kullanmamızı ve sanal abonelik almamızı söylediler”

2017 yılından beri iş yerini çalıştırdığını belirten Platin, “2017 yılında bu iş yerini açmadan ve faaliyete geçirmeden önce Toroslar EDAŞ'a başvuruda bulundum, işyerime abone verilmesini istedim. Toroslar EDAŞ, bu işyerinin eski abonesi olduğundan dolayı enerji verilemeyeceğini ve eski aboneyi devreye sokmamız gerektiğini söyledi. Bu işyeri bana ait değil, mülkiyet sahibi vefat etmiş, 4 tane oğlu var. 4’üde de cezaevinde olduğu için Toroslar EDAŞ'a götürüp müracaatta bulunacağım hiç kimse olmadığından dolayı bunu gerçekleştiremedik. Toroslar EDAŞ yetkilileri, sanal saat kullanmamızı ve sanal abonelik almamızı söylediler. Hatta ‘normal bir vatandaşın 100 lira ödemesi gereken yerde siz 140-150 lira ödeyeceksiniz. Bu şekilde saatinizi yasalara uygun bir şekilde bağlayın’ dediler, bizde o şekilde yaptık. İlk dönemler elektrik faturaları iki-üç ayda bir 8 bin ile 17 bin lira arasında geldi ve normal karşıladık.” ifadelerini kullandı.

“İtiraz dilekçelerimizin hiçbiri olumlu karşılanmadı”

Düzenli olarak 8 bin ile 17 bin lira arasında gelen faturalarını ödediğin ve kaçak kullanmak için hiçbir gerekçesinin olmadığını belirten Platin, kendisine kesilen cezanın kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi.

“En son 2020 yılının mart ayında bize bir fatura çıkardılar, tüketim bedeli 2542 kilovat olan faturaya 47 bin 193 lira bir ödeme çıkardılar. Bunu ödeyemeyeceğimizi söylediğimiz zaman kabul etmediler. İtiraz dilekçelerimizin hiçbiri olumlu karşılanmadı. 47 bin lirayı ödeyemeyeceğimi söyleyince icralık olduk. İcra sonucu Toroslar EDAŞ’ın avukatı bizi sürekli arayıp, ‘bu parayı ödemeniz gerekmektedir, ödemezseniz aksi takdirde mal varlığınıza haciz gelecektir’ dedi. Avukatın yanına gittiğimiz zaman avukat bize 60 bin 250 lira fatura çıkardı. Bu faturayı taksitlendirmesini istedik, ilk önce kabul etmedi, daha sonra da 3 taksit yapabileceğini ve 3 bin lira da faiz farkı vermemiz gerektiğini söyledi. Bizden alınan para azmış gibi birde 3 bin lira faiz istediler.”

“Bu eşkıyalığın ve zorbalığın karşısında bir insan ne yapabilir?”

Faiz haram olduğu için faturasını taksitlendirmediğini ve çevresinden borç alarak Toroslar EDAŞ'a 57 bin 500 lira ödediğini belirten Platin, “Bu durum üzerine bizde yan tarafa taşındık, yan tarafın sayacını üzerimize aldık, bu sayacı sadece 7 gün kullandık. Kullanmış olduğumuz sayacın içerisinde 594 kilovat elektrik kullanmışız, bunu faturalandırmalarını istediğimizde faturalandırdılar ve o sayacı almayacaklarını söylediler. Belediyeden işyerimizi kapattığımıza dair bir belge getirmemizi istediler. Bir nevi benim işyerimi kapatıp, iflas bayrağımı çekip işsiz bir insan olarak Toroslar EDAŞ'ın kapısına gitmem gerekiyormuş. Bu eşkıyalığın ve zorbalığın karşısında bir insan ne yapabilir? Dişli birisi olsaydı, yardımcı olurlardı. 594 kilovat elektrik için bana 9 bin 574 liralık bir fatura çıkardılar. Yaşadığım mağduriyet yetmemiş gibi üzerine bir mağduriyet daha yaşadım.” şeklinde konuştu.

“Bu mağduriyetlerin sonu nereye gidecek ?”

“Bu mağduriyetlerin sonu nereye gidecek?” diyerek yetkililere seslenen Platin, “İşyerimi kapattım, işsiz kaldım ve yanımda çalışan 8 eleman vardı, onlar da işsiz kaldılar. Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum; televizyonlarda gençlere 50 bin lira hibe vererek, ‘iş yeri sahibi olmalarını istiyoruz’ diyor. Yani işsizliği ortadan kaldırmak amacıyla işsizlere 50 bin lira kredi desteği veriyorsunuz. Peki, verdiğiniz 50 bin liralık kredi desteği 2-3 ay sonra Toroslar EDAŞ bunu o vatandaştan 50-60-80 ve 100 bin aldığı zaman bu vatandaş nereye gidecek, ne yapacak? Bu zorbalığın sonu nereye kadar sürecek? Eskiden eşkıyalar zorbalık yapardı, şimdi devletin içerisinde devlet olan Toroslar EDAŞ yapıyor ve bu zorbalığa son verecek kişilerde sadece yetkililerdir.” diye konuştu.

Abonelik aldığı ve kaçak elektrik kullanmadığı halde kendisine haksız yere para cezası yazıldığını dile getiren Platin, “kaçak elektrik” kullandığı yönündeki suçlamaları reddetti.

“Eğer kaçak elektrik kullanıyorsam neden benim adıma sayaç ve abonelik var?”

Platin, “Mademki abone değilim, kaçak kullanmışsam 2017 yılından beri neden sistemde benim adıma abonelik görünüyor? Bu sanal abone kaçaksa, ben elektriği eğer usulsüz kullanmışsam peki senin aldığın para nedir? Benim kullandığım enerji bedeli vardır, ben elektriği eğer usulsüz kullanmış olsaydım, sayaç bağlamazdım. Ben haram olmasın, iki lokma ekmek kazanayım, çocuklarıma helal lokma götüreyim diyerek çaba gösterirken, benim başıma gelenler bunlardır. Yani bu mağduriyetin giderilmesini istiyorum. Bir an önce yetkililerin bütün insanların mağduriyetleri ile ilgilenmeleri gerekmektedir, yardım etmeleri lazım. Sosyal medya üzerinden paylaşım yaptım ve sayın valimizin yardımcısı bana yardımcı olacağına dair bir mesaj attı. 2 gün sonra geri dönüş yaptı, ‘kardeş kaçak kullanmışsın, bu faturayı ödemektir zorundasın’ dedi. Eğer kaçak elektrik kullanıyorsam neden benim adıma sayaç ve abonelik var? Ben bunun izah edilmesini istiyorum. Nereye gideceğiz?” diyerek sitem etti.

Konuya ilişkin görüştüğümüz Toroslar EDAŞ'ın avukatı, kendilerine gelen dosyaları işleme aldıklarını ve dosya ile ilgili her hangi bir bilgi vermelerinin yasal olarak doğru olmadığını söyledi.

Konuya ilişkin görüşmek istediğimiz Toroslar EDAŞ yetkilileri ise, görüşme talebimize olumsuz yanıt verdi. (İLKHA)