Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) “2018 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Midyat Belediyesi tarafından DİKA’ya sunulan “Midyat Tarihi Çarşılarının Canlandırılması” projesi tamamlandı.

Projenin toplam bütçesi 2 milyon 477 bin TL olup, DİKA tarafından yüzde 75 oranında desteklenerek 1 milyon 780 bin TL hibe desteği sağlandı.

Midyat’ın sahip olduğu tarihi ve turistik değerlerini koruyarak geleceğe taşımak amacıyla eski çarşılarında bulunan dükkânların, evlerin kültürel ve tarihi dokularının korunması için cephe ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapıldı.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilk yazılı bilgilerin milattan önce 13. yüzyıla kadar uzandığı Midyat ilçesinin bölge ve ülke açısından çok kıymetli kültürel ve tarihi değerlere sahip olduğunu söyledi.

Alanlı, dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden olan yukarı Mezopotamya da bulunan Midyat’ın, tarih boyunca Sümerler, Asurlular, Urartular, Makedonyalılar, Persler ve Romalılar gibi birçok uygarlığın egemenliğine sahne olduğunu ifade etti.

Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan Midyat’ta turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak olan projeye destek olmanın, DİKA açısından çok değerli olduğunu belirten Alanlı, şöyle dedi:

“Projenin sonunda Midyat’ın tarihi çarşılarının rölöve ve restorasyon çalışmaları başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra burada bulunan dükkanlar ve evler özgün tarihi görünümlerine kavuştu. Ardından Midyat’ın tarihi ve turistik yerleriyle ilgili artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirilerek, bu bilgilerin aktarılmasına ve yaygınlaştırılmasına fayda sağlayacak sesli bir rehber oluşturulacaktır. Sesli rehberin yabancı turistlere de hitap etmesi amacıyla İngilizce versiyonu sunulacaktır. İki dilli sesli rehber ve mobil yol uygulaması sayesinde yerli ve yabancı turistlere rehberlik hizmeti verilecektir. İlçenin turizm acenteleri tarafından kültürel ve tarihi gezi noktası olarak belirlenmesine katkı sağlanacaktır. Böylece Midyat'ın bilinirliği artacağından gelişen turizm ile birlikte ilçede faaliyet gösteren turizm işletmelerinin kazançları da artacaktır. Buna paralel olarak istihdam oranları pozitif bir şekilde etkilenerek Bölge halkının gelir kaynaklarında turizmin payı yükselecektir.” (İLKHA)