Servis taşımacılığı yapan vatandaşların sıkıntılarını dile getiren Bektaş, “31 Ağustos 2020 itibariyle Milli Eğitim Bakanımızın talimatıyla okullarımızın açılması gerekiyordu. Pandemi süreci nedeniyle sadece ilkokul birinci sınıflar, ortaokul son sınıflar, lise son sınıfta okuyan öğrencilerimiz örgün diğer öğrencilerimiz uzaktan eğitim alacaklardır. Özellikle servisçilerimiz bu alanda çok mağdur olmuşlardır. 2019 yılının 10 Mart'ından itibaren bu yılın sonuna kadar göründüğü üzere bir faaliyet gerçekleştirmemişlerdir. Servisçilerimizin bu sıkıntılarına ek olarak şu an da hükümetimiz koltuk sensörü, araç yaş modeli, takip cihazı üzerinde duruyorlar. Özellikle Milli Eğitim Bakanına ve Milli Eğitim yetililerine bizim talebimiz şudur: Takip cihazın ücreti yüksek olduğundan 10 Mart 2019 tarihinden bu yana iş göremez olan esnafımıza bir yardımda bulunmalarını istiyoruz. Özellikle bu takip cihazlarının Tarım Bakanlığında, Türkiye petrollerin de kendilerinin bulundurması gerekiyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığımız bunlar okul servislerinde zorunlu hale getirmişlerdir.” dedi.

“Milli Eğitim Bakanlığının 30221 sayılı kanuna göre hizmet yapmalarını istiyoruz”

Servislerde çalıştırılacak araçların yaş sınırlamasının 20 yıl olmasını istediklerini dile getiren Bektaş, "Bir de servisçilerimizin sorunları arasından araç yaş durumu vardır. Bütün araçların 20 yaş üzerinde olmalarını talep ediyoruz. Özellikle 12 yaş üzerindeki araçlarımız bugün yeni yeni sayılıyorlar. 12 yaş üzerindeki araçlarımız da artık trafikte rahat rahat geziyorlar. Kaldı ki TÜVTÜRK muayenesinden geçen tüm araçlarımız karayollarında rahatça seyir edebilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın özellikle okullarda ihaleleri yaparlarken 25 Ekim 2017 tarihi 30221 sayılı kanuna göre hizmet yapmalarını istiyoruz. Çünkü burada özellikle 9'uncu madde şöyle belirtilmektedir: şehir içinde yolcu ve yük taşımacılığı yapan, özellikle okullara, köylere servis taşımacılığı yapan şoförlerimizin mutla mesleki yeterlilik belgesi almaları lazımdır. Çünkü biz artık kara yollarında araç kullanan kişilerin doğru kişi olmalarını meslekinde uzman, bilgili olmalarını istiyoruz. İhale yasasına göre bu belgesi bulunmayan kişilerin ihale yapması yasaktır." ifadelerini kullandı.

Mesleki Yeterlilik belgesinin alınmasının zorunlu hale geldiğini belirten Bektaş, “Bu güne kadar servisçilerimizin zaten ücret konusunda en büyük sıkıntıları mesleki yeterlilik olmayan kişilerin ihalelere alınmaları bu ihaleleri kazanmaları ve servis taşımacılığının ucuza yapılmasıdır. Bundan sonra şehirlerarası taşımacılık kilometreye bağlı olarak ücretlendirilecek, servisçilerimizin de ücretlerini belirlerken kilometre bazındaki fiyata göre davranmaları, daha da kazançlı çıkacaklarını bilmeleri gerekmektedir. Bura da yine sizin aracılığınızla yetkililere seslenmek istiyorum. Servis taşımacılığı yapan üyelerimiz eğer belgelerini almamışlarsa şehir merkezinde bulunan ve Adıyaman'da faaliyetini sürdüren bir firmayla anlaşma sağlamışız, buraya gelip rahatlıkla mesleki yeterlilik belgelerini alabilirler. Bu konuda üyelerimizi bilgilendirmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Ücretlendirmeyi kilometreye bağlı olarak yaptık”

Okul servislerinde özellikle uzaklık ve yakınlık noktasında ücret konusunda yaşanan sıkıntının ortadan kaldırılması için kilometreye bağlı ücretlendirme yoluna gittiklerini belirten Bektaş, şöyle dedi:

“Ücretlendirmeyi kilometreye bağlı olarak yaptık. Yakın zamanda Servisçiler Derneğinde bir toplantı yaptık. Bütün şehir merkezimizde ve köylere giden servislerimizle toplandık. Toplantının neticesinde şu karar alındı; kilometreye bağlı ücretlendirme yapılacak. Ücretlendirmeyi de kendileri yapacak olan veliye yardım verilecek, tabii ki bu fiyat değişebilir. İlimizdeki pandemi sürecinin artması nedeniyle kesinlikle bu fiyatlar artacaktır. Benim vatandaşlardan tek isteğim sağlıklarına sıhhatlerine dikkat etsinler. Mesafeyi korusunlar sağlık sıhhat içinde kısa bir sürede olsa bir yıl kadar evlerine misafir kabul etmesinler. Bu süreç tehlikeli olmaya başlamıştır.”

Bektaş son olarak, “Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası bünyesinde faaliyetini sürdürmekte olan kamyoncu arkadaşlarımız, şehiriçi minibüsçülerimiz, servisçilerimiz ve şehirlerarası taşımacılık yapan firmalarımız mesleki yeterlilik belgelerini almaları zorunludur. Özellikle tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçlarımız belki de ücretleri son yasaya kadarda hükümetimiz tarafından verilmekteydi. Bayan kuaförlerimiz, kargo taşıcılarımız, ticaret ve sanayideki mükelleflerin tamamı, sanayide çalışan kaynakçılarımız; tamircilerimiz, oto elektrikçilerimiz, bütün esnaflarımız, inşaat sektöründe çalışan boyacılarımız ve tüm çalışanlarımız bu belgeleri almalıdırlar. Bu belgeler için başka illere gitmelerine gerek yok ilimizde bu faaliyetleri veren yetkili kurumlarımız vardır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)