Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın, ``Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği`` Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliğine ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre, gıda işletmelerinde çalışan personel temizlik ve hijyen kurallarına uyacak. Gıda hazırlık ve üretim alanında çalışan personel, özel kıyafet giyecek, iş elbiselerinin cepleri olmayacak.
Gıda hazırlık ve üretim alanı içinde saç, sakal ve bıyığın kapatılması amacıyla kep, bone, şapka, maske kullanılacak. Çalışan personel hazırlık ve üretim alanı içinde takı takamayacak.
Hazırlık ve üretim alanında çalışan personelin tırnakları kısa ve temiz olacak, personel, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanamayacak.
Personel, uzun kollu iş elbisesi giyecek ya da tek kullanımlık kolluk takacak. Hazırlık alanı içinde sakız çiğnenmeyecek, herhangi bir şey yenmeyecek ve sigara içilmeyecek.
Ellerinde açık yara, çıban, deri hastalığı olan kişiler gıdaya temas ettirilmeyecek, koruyucu bant ve eldiven ile çalışacak. Çalışanların el kesiklerinde mavi renkli yara bandı kullanılacak.
Gıdalarla taşınması ihtimali olan bir hastalığı veya bulaşıcı yara, deri enfeksiyonları ve ishal gibi hastalığı olan kişilerin gıda işletmesinde çalışmasına izin verilmeyecek.
-Personele düzenli eğitim-
Depolama, üretim ve hazırlık alanlarına yetkili personel dışında girebilecek tüm kişilerin hijyen kurallarına uyması sağlanacak.
Personel işe alınmadan önce, bulaşıcı enfeksiyon içermediğini kanıtlayan gerekli sağlık muayenesi yaptırılacak, sonuçlar uygunsa işe alınacak. Bu kontroller periyodik olarak, çalıştığı sürece devam ettirilecek.
Gıda üretim ve hazırlık alanlarına girişte el dezenfektanları bulundurulacak. Bu alanlara girmeden ve gıda ile temas etmeden önce personel, iyi hijyen uygulamaları çerçevesinde ellerini usulüne uygun bir biçimde yıkayacak ve dezenfekte edecek.
İşletmede çalışan personele gıda güvenilirliğinin sağlanması, insan sağlığının korunması ve gıdaya bulaşmaların engellenmesi amacıyla düzenli olarak eğitim verilecek. Eğitimin sağlanmasından gıda işletmecisi sorumlu olacak.
Yönetmelikte, personel tuvaletleri, soyunma ve sosyal alanlara, havalandırmaya, aydınlatmaya, atık suya, eğitime, depolamaya, zararlı kemirgenlerle mücadeleye, gıdanın dondurulmasına ve pişirilmesine ilişkin de düzenlemeler bulunuyor.