Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şehmus Biltekin öncülüğünde daha önce başlatılan proje, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Emrullah Temizkan'ın göreve gelmesiyle hız kazandı.

Nusaybin Belediyesi olarak çevre dostu projeler üzerinde çalıştıklarını bildiren Biltekin, başta kamu kurum ev kuruluşlar olmak üzere ilçede birçok noktaya geri dönüşüm kafesleri kurduklarını söyledi.

İlçe merkezinde yapılan çalışmalarla proje ağının genişletilmesinin sağlandığını, "Sıfır Atık Projesi"nin tanınması ve uygulanması için tüm ilçenin hedef kitlesi olarak belirlendiğini ifade eden Biltekin, "Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce işlek olarak faaliyet gören Lozan Caddesi boyunca, Kaçakçılar Çarşısı, kamu kurumları ve birçok toplama noktasındaki marketlerimize geri dönüşüm kafesleri bırakılarak başta kamu kurumları olmak üzere; cafe, otel, restaurant, pastane, tesis, özel iş yerleri gibi birçok noktada bilinçlendirme çalışması yapılmış, ambalaj atıklarının (kağıt-karton, cam, plastik, metal), atık pillerin ve bitkisel atık yağların toplanması için geri dönüşüm kutuları ile bitkisel atık yağ bidonları yerleştirilmiştir.

Tüm kamu kurumlarımızda yerleştirilen ekipmanlar ile (geri dönüşüm kutuları, geri dönüşüm kafesleri, atık pil kutusu, bitkisel atık yağ bidonu, bilgilendirme tabloları vs.) Sıfır Atık Projesi uygulanarak; çıkan atıkların kaynağında kendi içinde ayrı ayrı toplanması gerektiği ve nasıl toplanacağı hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılarak görüşülmüştür." ifadelerini kullandı.

İlçe merkezinde yapılan çalışmalarla proje ağının genişletilmesinin sağlandığını belirten Biltekin, "Sıfır Atık Projesinin tanınması ve uygulanması için tüm şehir hedef kitlesi olarak benimsenmiştir. Geri dönüştürülebilir atıklar çöp değildir. Sen de atıklarını kaynağında ayrı biriktir geri dönüşüme destek ol, doğana katkı sağla. Sıfır atıkla çok kazanç, az tüketim, çok tasarruf et." diye belirtti.

"Sıfır Atık"; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. (İLKHA)