Hava şartlarına bağlı olarak bu yıl bal üretiminde düşüş yaşandığına dikkat çeken Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Salih Kaya, Adıyaman'da bin 200 kişinin aktif arıcılık yaptığını, toplamda ise 75 bin kovanda bal üretimi yapıldığını ifade etti.

Kaya, hava şartları, anız yangınları, arıcılığın desteklenmemesi ve arıcılık faaliyetlerini sadece bal üretimi ile sınırlandırmak gibi olumsuz etkenlerin bal üretimini düşürdüğünü söyledi.

"Bu yıl hava şartlarına bağlı olarak bal üretiminde düşüş gerçekleşti"

Birlik olarak üzerlerine düşenleri yerine getirmeye gayret sarf ettiklerini belirten Kaya, "Birlik yönetimi olarak bizler, gereken adımları attık. Bizlere verilmiş olan görevimizi yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Bu yıl geçen yıla göre hava şartlarına bağlı olarak bal üretimimizde düşüş gerçekleşti. Adıyaman balının Anzer balı kalitesinin üstünde olduğunu belirtmek istiyorum." diye konuştu.

"Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de arıcılığın daha çok desteklenmeli"

Türkiye'de arıcılık faaliyetinin sadece bal ve arı ürünü üretimi olarak görüldüğüne dikkat çeken Kaya, "Bilim insanları, arılar olmazsa dünyanın ömrünün sadece 5 yıl olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle bir tarım ülkesi olan Türkiye'de arıcılığın daha çok desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü tabiattaki tüm nebatatın tozlaşması arılar vasıtasıyla olmaktadır. Özellikle ovada anızların yakılması, toprakta yaşayan birçok canlıyı telef ettiği gibi yaz ayları sonunda arıların kullanabileceği ve bal üretebileceği birçok bitki de telef olmaktadır. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu yanlış uygulamaya son vermeleridir." dedi.

"Tanıdıklarınızdan bal alın"

Vatandaşların bal alırken dikkat etmesi gereken hususları dile getiren Kaya, sahte bal almamak için tanıdıklardan bal alınmasının önemine vurgu yaptı.

Kaya, "2019 yılında 93 ton bal üretimi yapılmışken, bu yıl 70 ton civarında bir bal üretimi beklemekteyiz. İyi bir bal almak istiyorsanız balı tanıdığınızdan alınız. Çünkü bir sorun oluştuğu zaman onlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Arılara şeker yediren insanlar var, bu şekilde bir kovanda normalin üzerinde bal elde ediyorlar. Ama o organik değildir. Bizler organik bal üretimi yapıyoruz. Resmi verilere göre, bu sene kovan başına 7 kilo balın elde edildiği ifade edildi." şeklinde konuştu.

"Bal fiyatları geçen senenin aynısı"

2019 yılının bal fiyatının bu sene de aynı şekilde devam ettiğini ifade eden Kaya, "Balın paketlenmesi, ambalajlanması ve satışa hazır hale gelmesi için Organize Sanayi Bölgesinde modern fabrikamızı kurduk. Adıyaman balı hakiki baldır. Bal gibi bal yedirmeye hazırız. 2020 sezonu konvansiyonel üretim bal fiyatlarını; süzme bal ve petek bal için 100 lira, kara kovan balı için 150 lira fiyat belirledik, üreticilerimiz için hayırlı olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)