EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Enerji Çalışma Grubu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Şeker ekonomik büyüme ve kalkınma için önemli faktörlerden birisi olan enerjiye duyulan ihtiyacın Türkiye’nin en büyük ithalat kalemlerinden birisi olduğunu ifade etti. Alternatif enerji kaynaklarının enerji maliyetlerinin düşürülmesinin, üretim sektöründe Türkiye’yi dünya piyasalarında daha rekabetçi konuma getireceğini ve istihdama da katkı sağlayacağını söyleyen Şeker, güneş ve rüzgâr enerjisi santralleri, nükleer enerji yatırımları, Oruç Reis, Fatih, Yavuz, Kanuni gemilerinin sondaj çalışmaları da gösteriyor ki; ülkemiz alternatif enerji kaynakları arayışında adımlarını oldukça kararlı atıyor, tüm imkân ve fırsatları değerlendiriyor dedi.

“BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK OLARAK FARKLI BOYUTLARA GEÇİŞE İMKÂN SAĞLAYACAK YERLİ VE MİLLÎ BİR DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜ OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ.”

Prof. Şeker “Doğalgazın bir enerji kaynağı olarak sosyal yaşamımıza etkilerine, Ar-Ge çalışmalarına yansımasına, inovasyondan teknoloji geliştirmeye kadar doğalgazın bütün safhalarının bugünden planlanması, yol haritalarının titizlikle çıkarılması gerekiyor. Stratejik planların hazırlanması ve bu yol haritalarının kısa, orta ve uzun dönemli olarak çizilmesi ihtiyacının üzerinde durulması gereken bir nokta. Bilimsel ve teknolojik olarak farklı boyutlara geçişe imkân sağlayacak yerli ve millî bir doğal gaz sektörü oluşturulmasının üzerinde ayrıca çalışılmalı. Eğitim ve insan kaynağıyla, bilimsel ve teknolojik kabiliyetleriyle önümüzdeki on yıllara Türkiye'nin hazırlanması büyük bir önem arz ediyor.” dedi.

“ENERJİ BAĞIMSIZLIĞIMIZA KATKI SAĞLAYACAK DOĞALGAZ KAYNAĞI İLE TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ENERJİ EKONOMİSİNİN DE SAYFASINI AÇACAK.”

Prof. Şeker “Doğal gazın birçok sektörde son ürün olarak kullanımı, farklı seçeneklerde depolanması ve taşınması da çalışılması gereken konular arasında yer alıyor. Burada sıvılaştırılmış seçenekler büyük önem arz ediyor. Enerji bağımsızlığımıza katkı sağlayacak doğalgaz kaynağı ile Türkiye sürdürülebilir bir enerji ekonomisinin de sayfasını açacak. Bu noktada Türkiye Bilimler Akademisi bünyesinde aktif olarak çalışan Enerji Çalışma Grubu, önümüzdeki süreçte, nasıl geçmişte güneş, rüzgâr, temiz kömür ve diğer enerji seçenekleri konusunda beyin fırtınası toplantıları yapıp Türkiye için stratejik raporlar hazırlamışsa, aynı şekilde doğal gaz konusunu da masaya yatırarak beyin fırtınası toplantıları yapıp, bilim insanlarıyla ileriye yönelik reçeteleri, stratejik planları ve yol haritaları hazırlamayı hedefliyor. Bu bağlamda başta enerjide yerli ve millî üretimde kararlı politikalar ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye’ye enerji kaynağı kazandırma konusunda emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum” dedi.