Google en büyük arama motorlarından biri olarak tüm yaşantımıza pek çok açıdan yön veriyor. Örneğin dünyanın en saçma binası nerede şeklinde bir aramam yapılarak, bu sorunun cevabına dair çeşitli yanıtlar alınabiliyor, hatta sıralamayla en saçma binalarının nerede olduğu öğrenilebiliyor. Maalesef bu konuda ilk sırada yer alan bina ise Türkiye’ de bulunuyor. Kahramanmaraş’ ta inşa edilmiş bir bina da, mimari açıdan hemen her türlü hata yapılmış. Bu hatadan dönmeye çalışmak bile büyük meblağlara neden olduğu için, bina daha uzun süre dünyanın en saçma binası olarak kalmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Dünyanın En Saçma Binası Ne Zaman Yapıldı?

Dünyanın en saçma binası unvanına sahip olan Bina bir iş merkezi olarak tasarlanmış. Bulunduğu bölgenin deprem kuşağında yer alması nedeniyle, 10 katın üzerinde inşaat yapılmaması gerekirken, 1994 yılında inşa edilen bu bina 19 katlı. Ancak bu detay unutulmamış ve binanın sağlamlığını arttırmak için özel taşıyıcı kolonlar yapılmış. Mimari açıdan çevre uyumu gözetilmeden projelendirilen binanın, bu şekilde yapılmasına farklı görünerek simge haline dönüşmesi düşüncesi yön vermiş. Ancak bu durum Binanın % 60 gibi çok önemli bir bölümünün kullanışsız alan olmasına neden olmuş. 19 Katlı bir binanın % 60 gibi bir bölümünün kullanışsız olması, elbette en saçma bina listesinde iilk sıraya yerleşmesinde en büyük etkiyi oluşturuyor.

Binanın Aykırılıkları Bununla Bitmiyor

Dünyanın En Saçma Binası, bu işlevsizliği ve görsel olarak benzersiz bir felaket olması özelliklerine sahip. Bu durum fark edilip binanın yıkılması ve yerine yeninsin yapılması uzun süredir gündemde olan bir konu. Ancak yıkım maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle, bu konuda da bir adım atılamıyor. Bir nevi binanın saçmalığı ve çirkinliği, yıkılmasını bile engelleyebilecek kadar güçlü bir kapasitede. Kahramanmaraş’ ın hemen her yerinden görünen bu yüksek katlı çirkinlik, aynı zamanda kırmızı, sarı ve mavi gibi farklı ve dikkat çekici renklere sahip. Çevre uyumu, işlevsizlik, yüksek katlı olması, binanın kapladığı alanının yarısından daha fazlasının kullanılamıyor olması, dünyanın en saçma binası olarak tanınmasındaki en büyük etkenler.

https://www.faizsizkonutprojeleri.com/

https://www.faizsizkonutprojeleri.com/dunyanin-en-sacma-binasi-nerede-ve-ne-zaman-yapildi/