Gaziantep’in Şahinbey ilçesi Seferpaşa Mahallesi’nde bulunan ve tarihi kale, cami, han ve hamamların yer aldığı kültür yoluna asfalt yerine döşenen kilit parke taşların sökülmesi sonucu oluşan çukurlar, trafiği olumsuz etkiliyor.
Her gün yüzlerce aracın ve motosikletin geçtiği yol kazalara davetiye çıkarırken, sürücüler çukurlara girmemek için araçları ile manevra yaptıkları esnada zaman zaman kazalar yaşanıyor.
Turistlerin uğrak noktalarından biri olan mahalledeki yolların bozuk olmasına tepki gösteren mahalle sakinleri ve araç sürücüleri, yetkililerin kültür yolundaki bakımsızlığa ilgi göstermelerini ve çukurların kapatılmasını istiyor.
Yoldaki çukurlar nedeniyle trafiğin tehlikeye düştüğünü belirten vatandaşlar, çukurların motosikletler için çok tehlikeli olduğunu, yolda oluşan çukurların trafiği tehlikeye düşürmenin yanında sürücülere de maddi zararlar verdiğini dile getiriyor.
Tarihi Gaziantep Kalesi civarında bulunan kültür yolundaki sokaklarda oluşan çukurlara yıllardan beri hiçbir müdahalede bulunmayan Büyükşehir Belediyesine tepki gösteren vatandaşlar, kış mevsimi gelmeden belediyenin yolda oluşan çukurları kapatması gerektiğini belirtiyorlar.
Oluşan çukurlarda biriken sulardan dolayı yolda ilerlemekte zorlanan vatandaşlar, yolun ise parke kilit taşı yerine asfaltlanmasını istediklerini söylediler.
Çukurların kapatılması için defalarca belediyeye şikayette bulunmalarına rağmen hiçbir çalışmanın yapılmadığını belirten mahalle sakinlerinden Nusret Ergenç, belediyeden biran önce bu yolları yapmasını istedi.
"Gelen turist bu durumu görürse ne diyecek?"
Yollarının yıllardır bozuk olduğunu belirten Ergenç, "Genelde arabaların bu yoldaki çukurlara geldiği zaman çoğunun tamponlarına kırılıyor. Bu yolda bu büyüklükte olan bir çukur daha var. Bu çukurlara giren araçların tamponlarının kırılmasına defalarca şahit oldum. Bugün yine kaza oldu. Çünkü çukura denk gelen sürücüler aniden frene basınca kazalar meydana geliyor. Su birikintisi olduğu zaman yaya olarak geçemiyoruz. Bu yoldaki çukurlar yıllardır var. Gelip giden yok. Zaten genel olarak da yolların durumundan şikayetçiyiz. Bu yol Gaziantep Kalesi'nin hemen alt kısmıdır. Bu bölge turistiklik bir bölgedir. Ana güzergah bir bölge olmakla birlikte turizm bölgesi olarak da geçiyor. Bu bölgenin daha bakımlı olması lazım. Bu yolun böyle olması mı lazım? Gelen turist bu durumu görürse ne diyecek? Bu yolun daha bakımlı olması ve yetkililerin gelip kontrol etmesi lazım. Sadece burası değil, bu yolun komplesi bu şekilde bakımsız." dedi.
Çukurlar nedeniyle yollarda ilerlemekte güçlük çektiklerini belirten Deniz Eroğlu, "Bu yolu sürekli kullanıyorum. Bu yol kilit parke taşı olduğu için birçok yerde çukur var ve çukurlarda kış mevsiminde su birikintisi oluşuyor. Özellikle motosiklet ve araçlarla kaleye doğru çıkarken çok zorlanıyoruz, insan mahvoluyor. Yıllar önce başlanan kalenin restorasyonu bitti ama bu yolun durumu değişmedi. Burası turistik bir bölge, bu sorunlara bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu yolda aracımın motoru kilitlendi, yazık günah değil mi?" diye sordu.
Oluşan çukurların bazı yerlerde çok büyük olduğuna dikkat çeken Müslüm Arca, "Ben iki yıldan beri taksiciyim, her zaman bu bölgeye geliyorum. Günde 10 defa geldiğim oluyor. Bölgeye daha çok turist getiriyorum. Bu yoldaki çukurlar yıllardır var ve böylede kalacak. Yolun diğer kısımları daha kötü bir durumda. Bu yolun bir an önce yapılmasını istiyorum." şeklinde konuştu.
"Bu yolda zorluk çekiyoruz"
Yetkililerin bir an önce çukurlara müdahale etmesini istediğini belirten Adnan Çavuş, "Ben bu yolda devamlı gidip geliyorum. Tüpçüde çalışıyorum, sürekli bu yolu kullanıyorum. Yoldaki bu çukurlardan dolayı motosiklet ile çok zorluk çekiyorum, arabalar bu yolda ne yapsın?" diye konuştu.
"Belediyemizden ve yetkililerden yolumuzu yapmalarını istiyoruz"
Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan Yusuf Hacı, "Bu yol Gaziantep kalesinin altındadır. Yerli ve yabancı turistlerin sürekli geldiği turizm bölgesidir. Belediyemizden ve yetkililerden bu yolumuzu yapmalarını istiyoruz. Bu yollar 3-4 yıldır bu halde. Asfalt olursa daha iyi olur." dedi.
"Yol kilit parke taşı yerine asfalt olsa daha iyi olur"
Kış mevsiminde yağmur sularının doldurduğu çukurların kendilerine maddi hasara neden olduğunu söyleyen Taha Balcı da, şunları söyledi:
Bu yolda sorunlar var. Yol yapıldığında da çökme oluşuyor. Yol kilit parke taşı yerine asfalt olsa daha iyi olur. Bu sorunu zaten kent genelinde yaşıyoruz. Birçok yol asfalttı ama kilit taşına çevirdiler. Bunda da başarısız olunduğu görüldü. Alt bakım olmadığı için sorun oldu. Ama asfalt olursa daha iyi olur. Belediyemizden yollarının tekrar asfalt yapılmasını istiyoruz. Bu yol kültür yolu ve bu bölge turistik bir bölgedir. Turistlerin uğrak yeridir. Bu yol bakımlı olursa daha iyi olur.
"Bu yolun yapılmasını istiyoruz"
Araç sürücülerinin çukurlardan kaçmak isterken bazen kazaya sebebiyet verdiğini dile getiren Cevdet Bozkurt, "Özellikle bu kale altı yolu çok sıkıntılı. Hem dar hem de tek yönlü olduğu için biz çok sıkıntı çekiyoruz. Yük getirirken götürürken bayağı bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu yolun yapılmasını istiyoruz. Bu yol yapılırsa esnaf için de çok iyi olacak. Çukurlar birçok kez yapılmasına rağmen yine de sıkıntılı, yapılırsa çok iyi olacak." diye konuştu.
"Bu çukurlara giren araçlar zarar görüyor"
Yoldaki çukurların yapılması için 2 yıldan beri yetkililerden yardım talep etmelerine rağmen çukurların kapatılmadığını ve yolun bakımının yapılmadığını ileri süren Mehmet Güder, "Bu çukurlara giren araçlar zarar görüyor. Bu bölge turizm bölgesi olduğu için bu görüntüler buraya hiç yakışmıyor. Aynı şekilde çukurlarda su birikintilerinden dolayı çevredeki esnafların işyerlerinin camları kirleniyor. Bu çukurların bir an önce yapılması lazım. Çukurlar arabalara zarar veriyor, bazen kazalara bile sebebiyet verilebiliyor. Bu yolun yapılması lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)