İSTANBUL - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, \"Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği\" çerçevesinde, Bakanlıkça yetkilendirilen ve Türkiye`de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütüyor.

 

2012 yılında toplanan atık pilin yüzde 34`lük kısmı düzenlenen okul kampanyalarından toplanırken, yüzde 14`lük kısmının belediyeler tarafından ve yüzde 22`lik kısmının ise pil ithalatçısı firmalar tarafından toplandı. İllere göre atık pil toplama oranında İstanbul yüzde 36`lık kısmı toplayarak en fazla katkıyı yaparken onu İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa ve Sakarya takip etti.
Çevre konusunda oldukça hassas davrandıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, \"Türkiye, atıkların dönüşümünde, birçok Avrupa ülkesinden ileri bir seviyededir, Atıkların geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değerin yıllık 1 milyar lirayı aşıyor.\"

 

Bakan Bayraktar, şöyle konuştu: \"Atıktan geri dönen kazanç altın gibi değerli, gerek geri kazanım malzemeleri gerekse enerji elde edilerek ekonomik kazanç sağlıyoruz. Atığı toplamak ve değerlendirmek üzere her türlü çabayı yılmadan usanmadan sergiliyoruz. Atık toplama noktalarını ülkenin her yanında yaygınlaştırıyoruz. Bugün PTT noktalarından alışveriş merkezlerine, camilerden devlet dairelerine oradan parklara kadar birçok toplama noktası oluşturduk. Bunu daha da arttıracağız. 2013`te vatandaşımızın karşısına daha modern ve daha yeni projelerle çıkıp, atıkları azami ölçüde değerlendirmek için adımlar atacağız\" dedi. (Cihat Kaçar - İLKHA)