İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Tüyleri aldırmak için epilasyon merkezlerine gitmenin hükmü" hakkındaki bir soruya cevap verdi.

Fetva Kurulundan yapılan açıklamada, bayanların bedenlerindeki tüyleri aldırmalarının caiz olduğu, bunun tıraş bıçakları, tüy dökücü kremler, ağda yöntemleri veya kalıcı çözüm için günümüzdeki teknolojik cihazlarla yapılıp yapılmaması arasında herhangi bir farkın olmadığı belirtildi.

Önemli olanın söz konusu aletlerin insan sağlığına zarar vermemesi ve avret sınırına dikkat edilmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Özellikle son yıllarda gittikçe yaygınlaşan lazer epilasyon merkezlerinin gerçekleştirdiği çeşitli operasyonlar neticesinde söz konusu tüylere kesin çözüm bulunmaktadır. Bu nedenle hem erkekler hem de bayanlar sık sık bu tür yerlere gidip tedavi olmaktadırlar." denildi.

Açıklamada, "Epilasyon merkezlerinde birkaç defaya mahsus olacak şekilde avret sınırı tamamen aşılmakta, en mahrem denilecek yerler dahi dakikalarca müşahede edilip söz konusu bölgeye elle temas gerçekleştirilmektedir. Zaruri olmayan bu tür yöntemlere başvurmak caiz değildir. Çünkü söz konusu avret yerine bakmanın veya dokunmanın meşru olabilmesi için başka bir alternatifin bulunmaması gerekirdi. Hâlbuki bayan veya erkeklerin kendi imkânlarıyla bedenlerindeki tüyleri aldırma imkânları vardır." ifadelerine yer verildi.

Birbirlerine yabancı olan kadın ve erkeklerin kendi cinslerine karşı avret sınırlarının diz ile göbek arası olduğu hatırlatılan açıklamada, tedavi vb. zaruri ihtiyaçlar hariç bu tür yerlere bakmanın ve dokunmanın haram olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu bakımdan kurul olarak muasır birçok İslam âliminin ve fıkhi kurumların konuyla ilgili görüşünü mütalaa ettikten sonra şu sonuca vardık:

Tüylerin kalıcı bir şekilde alınması İslam'ın emrettiği sünnetlerden biri değildir. Bilakis istenilen; her ne şekilde olursa olsun tüylerin izale edilmesidir. Sağlığa zarar vermediği takdirde bu şekilde kalıcı yöntemlere başvurmak da haram değildir. Ancak bayan ve erkeklerin kalıcı olmasa dahi avret yerlerindeki kılları kendi imkânlarıyla aldırma durumları varken güven vermeyen bu tür merkezlerde yabancı şahıslara en mahrem sayılabilecek yerlerini açmaları caiz değildir. Ayrıca söz konusu cihazlara paralel olarak tek kişi tarafından kullanılabilecek küçük epilasyon cihazları da piyasada mevcuttur. Avret yerleri için bunlara başvurulabilir." (İLKHA)