Batman’da çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan mısırın rekoltesinde geçen yıla oranla düşüş olacağı tahmin ediliyor. Batman genelinde çiftçilerin dört gözle beklediği mısır hasadı önümüzdeki hafta itibariyle başlıyor.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl mısırdaki rekoltenin çiftçilerin beklentilerini karşılamayabileceğini söyledi.

 

Akdeniz’de mısır hasadının başladığını aktaran Doğan, “Malumunuz Batman ilimizde, mart ve nisan ayı ile birlikte mısır ekimlerimiz başladı. Önümüzdeki haftadan itibaren hasatlarımız da başlayacaktır. Bilindiği üzere Akdeniz bölgesi bizim bölgemizden biraz daha sıcak olduğu için onlarda hasat geçen haftadan başladı.” diye konuştu.

“Tarımın önemli olduğu görülmüş oldu”

Bu sene Batman’da 70 bin ila 80 bin ton arasında bir rekolte beklentilerinin olduğuna dikkat çeken Doğan, “Bu sene yağışların uzaması sonucunda verimde bir düşüş söz konusu. Coronavirus’ten salgınının piyasa üzerindeki etkisinden dolayı, gübrenin ham maddesinin dışarıdan geliyor olması sıkıntı teşkil etti. Dolayısıyla girdilere fiyat olarak olumsuz yönde yansıdı, yakıtın da pahalı olması etkiledi. Tarımın insan sağlığı kadar önemli olduğu tüm dünya tarafından da görülmüş oldu.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerin emekleri göz ardı edilmemeli”

Çiftçilerin salgına rağmen durmadığını, üretime devam ettiğini belirten Doğan şöyle devam etti:

“Normal bir insan mesaisi bitene dek çalışıyorsa çiftçilerimiz iş bitene kadar çalışıyorlar. Kendilerinde zaman ve mekân mefhumu yoktur. Bu nedenle çiftçilerimizin emeklerinin göz ardı edilmeyip karşılanması için Tarım ve Orman Bakanımızdan çiftçilerimize destek olmasını talep ediyorum.”

“Girdilerle karşılaştırdığımız zaman açıklanan fiyat yeterli değil”

Çiftçilere desteğin artırılarak devam etmesi gerektiğini söyleyen Doğan, “Batman’da mısır alanımız 60 bin dönümdür. Rekolte 70 ila 80 bin ton arasında bekleniyor. Son zamanlarda geç yağışlar ve havaların geç ısınmasıyla rekolte bu sene düşük olacak gibi görünüyor. Çiftçilerimiz tarlalarında olup güneş batana kadar değil iş bitene kadar çalışmaya, emek sarf etmeye devam ediyorlar. Bakanlık tarafından bu sene için rakam ton başına bin 325 TL olarak belirlendi. Girdilerle karşılaştırdığımız zaman bu rakam yine de yeterli değil. Piyasa şu an daha iyi. Üretimin olduğu hasat zamanında da fiyatlar böyle devam ederse iyi olur, beklentimiz bu yönde.” dedi.(İLKHA)