DOĞRUHABER
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, vaka sayılarının son 1,5 ayın zirvesine ulaştığı uyarısında bulundu. Aylardır tedbirlerle virüs vaka sayıları düşmeye başlamışken, tedbirsizlik ve rehavet vaka sayılarının hızla yükselişe geçmesine neden oldu. Öte yandan artan vakalarla birlikte birçok ilde hastanelerde ciddi bir yoğunluk meydana gelirken, bu yoğunluk risk grubundaki insanların hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu şekilde hayatını kaybeden hastalardan biri de; 39 yaşındaki Hüseyin Yılmaz. Gaziantep'te hastanelerdeki doluluk nedeniyle eve gönderildiği iddia edilen 39 yaşındaki Kovid-19 hastası Yılmaz, "yoğun bakımlar dolu" olduğu için müşahede odasında hayatını kaybetti. Rahatsızlanarak gittiği 25 Aralık Devlet Hastanesinde koronavirus (Kovid-19) testi pozitif çıkan ve aynı zamanda diyabet hastası olan Yılmaz'ın, doktorun" İlaçlarını kullan ve kendini evde izole et" dediği ve hastanede de yer olmadığı için evine gönderildiği iddia edildi. Eve gönderildikten 6 gün sonra rahatsızlanarak fenalaşan ve haber verilmesi üzerine eve gelen sağlık ekipleri tarafından ambulansla 25 Aralık Devlet Hastanesine kaldırılan Yılmaz'ın, yaklaşık 2 gün boyunca müşahede odasında bekletildiği öne sürüldü. Hastane yetkilileri ise iddialarla ilgili açıklama yapma yetkilerinin olmadığını belirterek sorulara cevap vermedi.
Hastanenin yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı gerekçesiyle müşahede odasında bekletilen ve ailesi ile yakınlarının entübe odasında solunum destek cihazına bağlanması için tüm girişimlerine rağmen Yılmaz'ın burada hayatını kaybettiği iddia edildi. İLKHA'ya konuşan Yılmaz'ın eşi Ayşe Sibel ve ağabeyi Harun Reşit Yılmaz, hastanede durumu ağırlaşan Yılmaz için hastane yetkililerinin kentteki tüm hastaneleri aradıklarını, fakat kendilerine "Yoğun bakım üniteleri dolu, boş yer yok" yanıtı verildiğini iddia etti.
DİYARBAKIR'DA SALGINLA MÜCADELE EDEN DOKTORDAN ŞOK EDİCİ İFADELER
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, koronavirüs vaka sayısı, yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısında artış yaşanan Diyarbakır'da, pandemi hastanesine dönüştürülen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Hakan Akelma, yoğun bakımda koronavirüs tedavisinde verdiği mücadeleyi DHA’ya anlattı. Pandemi hastanesinin yoğun bakımında salgının başlamasından bu yana görev yaptığını belirten Akelma, yoğun bakıma giren hastaların yanlarındaki hastaların ölümlerine tanık olduklarında yüzlerinde pişmanlık ifadesi oluştuğuna dikkat çekti. Koronavirüse yakalanan genç bir hastasından söz ettiği sırada elleri ve sesi titreyen Akelma, bu hastanın 'Ölmek istemiyorum' diyerek yatağını parçaladıktan 3 gün sonra hayatını kaybettiğini güçlükle anlattı.
“O HASTALARI HALKIMIZIN GÖRMESİNİ İSTERDİM”
Akelma, tedavide hayatını kaybeden hastaların yüzlerinde pişmanlık olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Salgının ortaya çıkmasından bu yana yoğun bakımda çalışıyorum. Çok hasta türü gördüm. Özellikle Mayıs ayından sonra sıcakların etkisiyle hastalığın azalacağını düşünüyorduk. Fakat yaz ayına gelmemizle birlikte kötü bir tabloyla karşılaştık. Genç hasta da gördüm yaşlı hasta da gördüm. Çoğu ciddi solunum sıkıntısı çekiyordu. Özellikle genç bir hastamız vardı, 55'lerde solunumu vardı, normal bir insan 12 soluk alır. Her an öleceğini hissederek soluk alıyordu. Ben de onu yatıştırmaya çalışıyordum. O hastaları halkımızın görmesini isterdim. Çok büyük bir pişmanlık vardı yüzlerinde. Yine bir başka hastamız vardı, 'Ölmek istemiyorum' diyerek yatağı parçaladı, kendindeki bütün kataterleri çekti, şuuru gitti ve biz o hastamızı 3 gün sonra kaybettik. Özellikle birçok hastamızda aşırı ajitasyon, aşırı ölmeme isteği ve ölüm korkusu onları resmen sarmalıyor ve yaptıklarına çoğu da pişman oluyor. Hemen yanı başındaki hastalar ölüyor, bunun farkına varıyorlar, bu da onlarda ciddi bir pişmanlık oluşturuyor."
TESTİ NEGATİF ÇIKTI, HASTANEDE ÖLDÜ
Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde Kovid-19 testi negatif çıkan hasta hayatını kaybetmişti. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, bazı haber sitelerinde yer alan "hastanede yer olmadığı için evine gönderilen kişinin Kovid-19 nedeniyle öldüğü" iddialarına ilişkin açıklama yaptı. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hayatını kaybeden kişinin 3 Ağustos'ta kentteki özel bir hastaneye başvurduğu ve burada hastaya Kovid-19 PCR testi yapıldığı aktarıldı. Hastanın test sonucu negatif çıkmasına rağmen semptomları olmasından dolayı protokole göre tedaviye başlandığı vurgulandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Haberlerde iddia edildiği gibi hasta, yatak sıkıntısından değil yatış endikasyonu olmamasından dolayı gerekli tedavisine başlanarak evde karantinaya alınmıştır. Sonrasında hastada nefes darlığı şikayeti gelişmesi üzerine, hasta 11 Ağustos tarihinde tekrar aynı özel hastaneye başvurmuş ve yatış işlemi yapılmıştır. Durumunun kötüleşmesi üzerine Dicle Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitesine sevk edilen hastamız, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen 15 Ağustos tarihinde hayatını kaybetmiştir." Açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğünce olayla ilgili inceleme başlatıldığı kaydedildi.
“BATMAN’IN KAMU HASTANE KAPASİTESİ ARTTIRILMALIDIR”
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, geçtiğimiz günlerde Kovid-19 nedeniyle "Yoğun iş yükü ve yetersiz altyapı sağlık çalışanlarını tüketiyor" diye yazılı bir açıklama yaptı. Yeni Kadın Doğum hastanesinin bitirilmesi ve yatırım programına alınan 500 yataklı Hastanenin olağanüstü koşullar ve salgının seyri dikkate alınarak kısa sürede bitirilip halkın hizmetine açılması gerektiğini belirten Yalçın, “Kamuoyu ile daha önce birçok kez paylaştığımız gibi Batman’ın kamu hastane yetersizliği had safhadadır. Bu yetersizlik, salgını yaşadığımız bugünlerde tescillenmiş durumdadır. İlimizde devlet hastanesi statüsünde hizmet veren Bölge Devlet Hastanesi salgın öncesinde bile sağlık hizmeti talebine cevap vermekte ciddi anlamda sıkıntı yaşarken, salgınla birlikte kapasitesinin çok üstünde hizmet veren ve bazı birimleri yoğun bakıma dönüştürülen Bölge Devlet Hastanesinin artık ihtiyaçlara cevap veremediği kamuoyunun malumudur. Uzmanların uyarısıyla sonbaharda artış göstereceği belirtilen salgınla mücadele kapsamında, ilimizde inşaatı devam eden Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi acilen hizmete açılmalıdır. Bununla birlikte yatırım programına alınan 500 yataklı hastanenin olağanüstü koşullar ve salgının seyri dikkate alınarak, İstanbul’da kısa sürede hizmete açılan salgın hastaneleri gibi inşaatına başlanılması ve hızlıca faaliyete açılması, ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın Batman’a personel istihdamı konusunda da destek vermesinin salgınla mücadelede hayati derecede önemli olduğunu belirtmek istiyoruz.” dedi
GAZİANTEP’TE 3 BİN 445 KİŞİYE PARA CEZASI VERİLDİ
Hastanelerdeki sıkıntılar bir yana vatandaşların tedbirsizliği de vakaları tetikliyor. Gaziantep'te koronavirus tedbirleri kapsamında 3 bin 445 kişiye daha sosyal mesafe ve maske takma kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle idari para cezası uygulandı. Konuyla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kent genelinde sosyal mesafe ve maske denetimlerinin devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “19.08.2020 günü il genelinde koronavirus tedbirleri kapsamında 3 bin 445 şahıs sosyal mesafe ve maske takma konularında ikaz edilmiş, denetlenen bin 363 iş yerinde olumsuzluğa rastlanılmamıştır.” denildi.
ŞANLIURFA'DA TEDBİRLERE UYMAYANLARA 191 BİN LİRA CEZA KESİLDİ
Şanlıurfa'da koronavirüs tedbirlerine uymayan işletme sahipleri ile vatandaşlara toplam 191 bin 912 lira ceza uygulandı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, kent genelinde Kovid-19 önlemlerine yönelik denetimler sürdürülüyor. Kentte 386 ekibin önceki gün yaptığı uygulamada 5 bin 633 iş yeri denetlendi. Ekiplerce, pozitif vaka olarak belirlenen ve evde izolasyon tedbirlerine tabi tutulanların adresleri de kontrol edildi. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uymayan 282 kişiye para cezası kesen ekipler, karantina tedbirlerini ve izolasyon kurallarını ihlal edenlere de ceza yazdı. Ekipler, bu kapsamda işletme sahipleri ile vatandaşlara toplam 191 bin 912 bin lira ceza uyguladı.
WHATSAPP KOVİD-19 ŞİKAYET HATTI KURULDU
Koronavirüs salgınındaki artışlar yeni tedbirleri de beraberinde getirdi. Diyarbakır Valiliği son olarak, koronavirüs tedbirleri kapsamında şikayet ve Whatsapp ihbar hattı kurarken, Batman'da tedbirler kapsamında 65 yaş ve üstündekilerin belli saatlerde sokağa çıkışları yasaklandı.