Adıyaman İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erdoğan Öz, Coronavirus'e (Covid-19) karşı alınan önlem ve yaptıkları çalışmaya ilişkin İLKHA'ya konuştu.
Coronavirus'le mücadelede sosyal mesafe, hijyen ve maskenin önemine dikkat çeken Öz, "Bilindiği üzere Covid-19 hastalığına neden olan virüs, tüm Türkiye'de ve dünyada olduğu gibi ilimizde de birçok vatandaşımızı etkisi altına almakta ve bulaştırıcılığı yüksek olan bir enfeksiyona neden olmaktadır. Bu konuda en önemli konu; vatandaşlarımızın maske takması, kişisel hijyene dikkat etmesi ve özellikle sosyal mesafe konusuna özen göstermesidir. Vatandaşlar kendi aralarındaki sosyal mesafenin bir buçuk metrenin altına düşmemesine dikkat etmelidirler." diye konuştu.
"İlimizde toplamda 86 filyasyon ekibimiz var"
İl genelinde oluşturulan filyasyon ekipleriyle Covid-19 vakalarının takibini yaptıklarını dile getiren Öz, "İlimizde toplamda 86 filyasyon ekibimiz var. Bu filyasyon ekibimizin otuz sekiz elemanı ilimizde görev yapmaktadır. Merkez ve ilçelerde görev yapan filyasyon ekipleri bire bir Covid-19 temaslısı olan ya da hasta olan kişileri bulup bu hastanın kaynağını tespit etmeye çalışıyorlar. Yaklaşık bir aya yakın süredir ilimizde ve ülkemizde evde tedavi süreci başladı. Evde tedavi süreci, çok ciddi hastalığı olmayan, hastanede yatması gerekmeyen hastaların tedavileri evde gerçekleştiriliyor. Ayrıca Covid-19 belirtisi olan kişilerin gerektiğinde evde numunelerini alabiliyoruz. Ya da hastaneye gitmeden Toplum Sağlığı Merkezi tarafından filyasyon ekiplerince numuneleri alınıyor." ifadelerini kullandı.
"Düğünlerde HES kodu sorgulaması yapılacak"
Covid-19 semptomu olan kişilerin HES kodu sorgulaması yapılarak içeri alınabileceğini belirten Öz, "Bu hastalık özellikle toplumun yoğun olduğu, insanların birlikte hareket ettiği yerlerde bu hastalık ortaya çıkıyor. Özellikle taziye, düğün, nişan ve sünnetlerde bulaşma potansiyeli var. Bu nedenle İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararı olarak toplu davetlerle ilgili bir karar alındı. En son Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulan HES kodu sorgulaması ile düğüne gelen davetlilerden gerektiğinde HES kodu sorgulaması yapılacak. Şu an bilindiği üzere ilimizde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına girerken tüm çalışanlara HES kodu sorgusu yapılarak içeri alabiliyorlar. Düğün salonlarında ise salona girerken eğer davetlide Covid-19 semptomu var ise HES kodu sorgulaması yapılarak içeri alınıyor. Eğer o kişi Covid-19 hastası veya temaslısı ise düğüne kabul edilmeyecek ve ilgili filyasyon ekiplerine ya da güvenlik birimlerine iletilecek." şeklinde konuştu.
"Sadece Covid-19 hastaları değil, diğer hastalara da bakıyoruz"
Covid-19 hastaları dışında kalan vatandaşların da mağdur olmaması için onlara yönelik de çalışmalarının devam ettiğini belirten Öz, "Sadece Covid-19 hastaları değil, ilimizde diğer hastanelerde olduğu gibi Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de diğer hastalara bakılıyor. Sadece dün 4 bin 222 hastaya bakıldı. Bu nedenle Covid-19 hastaları dışında diğer normal hastalarımıza da bakılmaktadır. Burada en üst seviyede diğer hastalıklardan muzdarip olan kişileri de mağdur etmeden tedavileri sağlık personellerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Tabi bu bazen ertelenebilir, beklenebilir. Zira ameliyatlar ve diğer tedavilerin pandemi sürecinde bekletilmesinin daha uygun olacağı düşünülüyor. Çünkü hastaların başka bir hastalığı varsa bu, Covid-19'un bulaşma riskini arttırıyor. Zaten yaşlılarda ve başka hastalıkları olan hastalarda Covid-19 biraz daha ağır seyrediyor. Bu sebeple bekletilme durumu olan hastaların ameliyatlarının ertelenmesi söz konusu. Ama bekleyemeyecek kadar acil durumdaki hastalar kesinlikle bekletilmeden tedavileri yapılıyor veya ameliyatlara alınıyor." dedi.
Hastaneye tedavi olmak için gelen hasta ve hasta yakınları ise bu süreçte hastaneden ve çalışanlardan çok memnun olduklarını, sıra bulmakta ve tedavi olmakta sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi. (İLKHA)