Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya'nın Akçadağ ilçesine giden AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, burada yaptığı konuşmada, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin Malatya'da gerçekleştirildiğini söyledi.
İlk ziyaretini Akçadağ Ziraat Odasına gerçekleştiren Çalık, gerek yurt içinde tüketilecek gerekse yurtdışına ihraç edilecek 2000 ppm üzerinde olan kaysılarda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak "Kükürtleme Tesisi"nin Akçadağ ilçesinde hayata geçirildiğini söyledi.
"Örnek bir tesis oldu"
Çalık, projenin onaylanması ve tesisin kurulması sürecinin yakinen takipçisini olduğunu belirterek, "Akçadağ'ımızda kurulan bu tesis, diğer ilçelerimize de örnek olacak. Akçadağ Ziraat Odamızın yaş kaysıyı ilgilendiren ikinci projesi de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'na sunuldu. Bu projeyi de takip ediyorum. Biz; proje üreten, üreticinin yanında olan sivil toplum kuruluşlarımıza, odalarımıza, derneklerimize her zaman destek olduk." dedi.
"Kaysı üreticisi kazanacak"
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından kaysı alımının gerçekleştirilmesiyle birlikte kaysı fiyatlarının yükseleceğini ve üreticinin kazanacağını belirten Çalık, kent ekonomisinin daha da canlanacağını söyledi.
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz ise, Milletvekili Çalık'ın üreticinin her zaman yanında olduğunu ve girişimleriyle kaysıda kükürtleme sorununu ortadan kaldıracak bu tesisin kurulduğunu ifade etti.
Öznur Çalık, daha sonra Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nı ziyaret ederek, Oda Başkanı Fatih Şahin, yönetim kurulu üyeleri ve esnafla bir araya geldi.
Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fatih Şahin, Milletvekili Öznur Çalık'ın Akçadağ'a çok önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydetti.
"Deprem nedeniyle esnafımıza birçok alanda destek verdik"
Milletvekili Çalık, ekonomik ve sosyal hayatın temel direklerinden olan esnaf ve sanatkarlara büyük önem verdiklerini, kendisinin de esnaf, esnaf kızı ve esnaf eşi olduğunu belirterek bu yıl; önce depremin, ardından pandeminin yaralar açtığı Malatya ekonomisine birçok alanda destek verdiklerini söyledi.
Çalık, "24 Ocak'ta yaşanan depremden sonra esnafımıza birçok destek sunduk. Bu süreçte esnaflarımızın kredi borçlarının bir yıllık ana para ve faiz ödemeleri TESKOMB tarafından ödendi. Yine TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnaflarımıza 50 bin TL'ye kadar faizsiz krediler verildi. Esnaflarımızın kredileri faizsiz olarak bir yıl ertelendi. Bunlar esnafımız için can suyu oldu. Yine depremin ardından firmalarımızın vergi, SGK, KOSGEB, banka kredi borçları ertelendi. Kısa bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak 2020 yılı sonuna kadar geçerli olacak vergi indirimlerini açıkladı. Bu kapsamda işyeri kira stopajı yüzde 20'den yüzde 10'a; yolcu taşımacılığı, düğün, nikah organizasyonu, konut bakım onarımı, tamir, kuru temizleme, terzilik gibi esnaf hizmetlerindeki KDV ise yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Bu indirimlerin en çok hizmet sektöründeki esnafımızı rahatlatacağına, adeta can suyu olacağına inanıyorum. Amacımız tüm dünyanın ekonomik ve sosyal açıdan sarsıldığı bir dönemde milletimizin bu süreçten en az şekilde etkilenmesidir." dedi.
Çalışanlara destek için devlet tarafından kısa çalışma ödeneği ve nakit ücret desteği uygulandığını da hatırlatan Çalık, "Malatya'da 28 bin kişiye kısa çalışma ödeneği, 12 bin 179 kişiye nakdi ücret desteği verildi. Bu dönemde 4 bin 708 kişiye işsizlik ödeneği ödendi." diye konuştu. (İLKHA)