Uzun yıllardan beri halk arasında efsaneleşen "Van Gölü Canavarı" zaman zaman insanların kameralarına takılan bir cisim olarak gündemdeki yerini koruyor.


Bilim insanlarının da hâlâ sırını çözemediği canlının varlığı henüz netlik kazanmış değil.
131 yıl önce Osmanlı'da yayınlanan bir gazetenin manşetine de konu olan "Van Gölü Canavarı" diye tabir edilen canlı, bu kez bir doğa gözlemcisinin kameralarına takıldı.
Daha önce Nemrut Krater Gölü'nde yaptığı 2 yıllık çalışmayla ayıların yaşamlarını belgeselleştiren Bitlis Eren Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Cihan Önen'in kamerasına Van Gölü'nde yansıyan canlı, hızlı hareketi ve uzunluğuyla dikkat çekiyor.
Kamerasına yansıyan cismin bilimsel olmasa da "Van Gölü Canavarı" olduğunu değerlendirildiğini belirten Önen, "Çok uzun zamandan beri doğa gözlemi ve fotoğrafçılığı yapmaktayım. 6 Temmuz 2020 tarihinde Van Edremit bölgesinden teleskopik lens ile gün batımını çekiyordum. Güneşin batışını uzunca çektikten sonra, ofisimde videoları düzenliyordum. Videoları işlerken çok tuhaf bir görüntü dikkatimi çekti. Bu görüntüdeki oluşum şimdiye kadar tanık olmadığım beni hayretler içerisinde bırakan bir nesneydi. Çok hızlı, onlarca çentiği olan kadraja sığmayacak kadar büyük ve çok süratliydi." dedi.
Görüntünün Van Gölü canavarını andırdığını dile getiren Önen, "Görüntüyü çevremde birçok insanla paylaştım. Çoğunluğu Van Gölü canavarı olabileceğini söyledi. Akademisyen arkadaşlarımdan yıllarca Van bölgesinde ikamet etmiş bir arkadaşımın 1990'lı yıllarda bu görüntüye benzer bir oluşumu kendisinin de uzaktan gördüğünü söyledi. Konuya dair biraz araştırma yaptığımda yöre insanlarından görgü tanıklarının ifadeleriyle örtüşmektedir. İlk etap ta görüntüyü paylaşmaya niyetli değildim. Fakat yakın çevremden arkadaşlarımın bu görüntülerin paylaşılması durumunda toplumsal ve bilimsel bir ilgi uyandırabileceğini söylediler. Bu tür görüntüler ileriki bir bilimsel çalışmaya ilham oluşturabilir. Bilimsel olarak gerekli açıklık getirilmeden bu oluşuma bir isim koyamıyoruz. Genellikle yörede canavar olarak bilinse de bu durum hala tartışma konusudur." ifadesini kullandı. (İLKHA)