Daha önce mekanizma ile iş birliği yapacağını duyuran Facebook'un, Myanmar'da yaşananlarla ilgili "çok önemli ve uluslararası suçlara delil oluşturabilecek nitelikteki" verileri paylaşmadığı belirtildi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım soruşturmasıyla karşı karşıya olan Myanmar hakkındaki suçlamaların araştırılması için 2018 yılında BM nezdinde Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması kurulmuştu.

Sosyal medya platformu Facebook, geçen hafta Uluslararası Adalet Divanı’nda Myanmar’a karşı soykırım davası açan Gambiya’nın, Myanmarlı güvenlik güçlerinin mesajlarını ve iletişim verilerini paylaşması talebini de reddetmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları araştırmacıları tarafından 2018 yılında hazırlanan bağımsız bir rapor, Facebook’un Myanmar’da şiddetin ve nefret söyleminin körüklenmesinde kilit rol oynadığını ortaya koymuştu.

Yine farklı raporlarda, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara başlamadan çok önce sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaydığı yalan haberlerle sistemli bir algı operasyonu yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

2017 yılında Myanmar ordusunun Arakan Müslümanlarını hedef alan operasyonlarında binlerce kişi şehid edilmiş, 700 bin Müslüman da komşu ülke Bangladeş'e kaçmıştı.

Logosundaki renkler ile terörist çetenin bayrağının çok benzerlikler gösterdiği sahibi de Mark Zuckerberg adlı bir Yahudi olan Facebook daha önce de Filistinlilere karşı olumsuz tavırları nedeniyle eleştirilerin odağı olmuştu. 

 

 

 

Kaynak, İLKHA