Vali Şentürk, Bilecik'in potansiyelinin yüksek olan bir yer olduğunu, büyük yatırımlar aldığını ve almaya da devam ettiğini belirterek, Bilecik'te marka değerlerin bulunduğunu ifade etti.
Türkiye'nin en büyük 500 firmasından 14'nün Bilecik'te faaliyet gösterdiğini anımsatan Şentürk, "Bilecik'in tarihi, kültürel, sanayi ve tarımsal olarak marka değerleri var. Bilecik'te istihdam sağlayan 419 firmamız bulunuyor. Tayraş da kendi sektöründe Türkiye'nin birincisi, Avrupa'nın üçüncüsü. Bilecik'e hem istihdam bakımından hem de ekonomi bakımından büyük katkı sağlayacaktır. Önemli bir yatırım yapılıyor. Tesisimiz, ülkemize ve Bilecik'e güzel katkılar sağlayacak." dedi.
Genel Müdür Aydın Özbey de, yaptığı sunumda, Tayraş'ın kuruluş hedefinin, dünyadaki en iyi uygulamaları ve örnek tesisleri temel alarak, Türkiye'de teknolojik ve çevresel anlamda en üst seviyede "Atık Yağ İleri Dönüşüm Rafinerisi" ile Avrupa Birliği (AB) ve ulusal mevzuata uygun olarak faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağları işleyerek, yüksek katma değere sahip baz yağları elde ederek, pazara sunmak olduğunu söyledi.
105 bin metre kare alan üzerine kurulacak olan tesiste ilk etapta 300 kişinin istihdam edileceğini ve yıllık 60 bin ton atık madeni yağ işleme kapasitesine sahip olacağını anlatan Özbey, şunları kaydetti:
"Madeni yağlar, baz yağların katkı maddeleri ile harmanlanması sonucu elde edilen, sanayi ve otomotiv sektörünün vazgeçilemez girdisidir. Faydalı kullanım ömürleri ardından atık değil, kıymetli bir girdi, stratejik hammaddedir ve ileri dönüşüm rafinasyonu ile katma değeri yüksek ''Baz Yağlar'' üretilebilir. Ülkemizde, her yıl yaklaşık 400 bin ton madeni yağ tüketilerek 260 bin ton, faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağ oluşmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2019 yılında, 270 bin tona karşılık gelen 1,5 milyar liralık baz yağ ithalatı yapılmıştır. Ülkemizde geri dönüştüremeden israf edilen, faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağ miktarı, 2019 yılında ithal edilen baz yağ miktarına eşittir." (İLKHA)