DSÖ Genel Sekreteri Ghebreyesus, DSÖ'nün 20 üyeli "Acil Durum Komitesi" toplantısının açılış konuşmasında, Coronavirus salgınının, yüzyılda sadece bir kez tekrarlanan bir sağlık krizini temsil ettiğini ve etkilerinin uzun yıllar süreceğini dile getirdi.
Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü'nün 30 Ocak'ta "Küresel acil durum" ilan ettiğinde, henüz dünyada 100'den daha az vakanın bulunduğunu ve Çin dışında ölüme rastlanmadığını hatırlattı.
DSÖ, acil durum ilan etmede geç kaldığı için geniş bir şekilde eleştirilirken, ortaya çıkan Coronavirus ilk olarak Çin'de aralık ayının sonunda tespit edilmişti.
ABD, Örgüt'ü Pekin'in elinde bir "kukla" olmakla suçlamış ve resmi olarak temmuz ayında DSÖ'den çekildiğini açıklamıştı.
Pandemi Yönetim Birimi Direktörü Maria Van Kerkhof ise düzenlediği basın toplantısında, suçlamaları ret ederek "Organizasyonumuz duruma hemen tepki verdi ve tüm enerjimizi harekete geçirerek raporlarımızı hazırladık." diye savundu.
Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Sorumlusu Dr. Michael Ryan, sağlam sağlık sistemlerine sahip bazı ülkelerin pandemi karşısında "yavaş" hareket etmelerine şaşırdıklarını söyledi.
Ryan, tüm bunlara rağmen "Belki de bu sistemlerin etkinliğini değerlendirmede hata yaptık." itirafında bulundu. (İLKHA)