EKONOMİ SERVİSİ

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi'nin talebi üzerine ATO ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında "Aktarlık Mesleği İçin Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü" imzalandı. Protokole ATO adına Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, MYK adına da Başkan Adem Ceylan imza koydu. İmza töreni ATO'nun Duatepe Hizmet Binası'nda yapıldı.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ATO olarak 2012 yılından bu yana 11 meslek için Ulusal Meslek Standardı, 7 meslek için de Ulusal Yeterlilik hazırlığını MYK ile birlikte yaptıklarını belirterek, şimdi de aktarlık mesleği için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti. Türkiye'de 6 binin üzerinde "aktar" adı altında işyeri bulunduğunu ancak "aktarlık" mesleğini icra edenlerin sayısının az olduğuna dikkat çeken Baran, "Sektörde mesleki yeterlilik vasfını kazanmış birçok elemana ihtiyaç var. Bu imza ile yetişecek elemanlar ülkenin önemli bir yarasına merhem olacak. Mesleki standarda kavuştuktan sonra aktar kardeşlerimizin işleri çok daha iyi olacak. İhracatla ülke ekonomisine sağlayacağımız katkı da artacaktır" dedi.

"GENÇLERİMİZİ MESLEKLİ HALE GETİRMELİYİZ"

Asya ve Hindistan'dan sonra ABD ve Avrupa'da da bitkilerle tedavinin ileri seviyede kullanılmaya başlandığının altını çizen Baran, "Türkiye zengin bitki örtüsüne sahip bir ülke. Bu zengin çeşitlilikten yararlanmamız gerekiyor. Aktarlık mesleğini icra edenlerin bitki örtümüz konusunda gerekli bilgi, beceri ve donanıma sahip olması lazım. Türkiye ekonomisinin gelişmesi için gençlerimizi meslekli hale getirmeliyiz. Bu şekliyle gençlerimiz aktar dükkânında yaptığı işi 'geçici' olarak görüyor. Aktarlık, mesleki standartların belirlenmesi ile belgeli meslek haline gelecek" dedi.