Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan ve baklavanın da başkenti olarak bilinen Gaziantep'te baklavacılar, Kurban Bayramı öncesi siparişleri yetiştirmek için yoğun bir mesai harcıyor.
Avrupa Birliği tarafından tescil edilen "Antep Baklavası"nın üretildiği gastronomi şehri Gaziantep'teki baklavacılarda tatlı bir bayram telaşı yaşanıyor.
Kurban Bayramı öncesi siparişleri yetiştirmek için çabalayan Gaziantepli baklavacıların, yoğun mesaisi devam ediyor. Aldıkları siparişleri zamanında yetiştirmek isteyen baklava ustaları, mesai saatlerini öne çekerek çalışma sürelerini uzattı.
Tezgahlarının başına gün doğmadan geçen ustaların ürettiği baklavalar, önceki bayramlarda olduğu gibi bölgenin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.
Mesai saatlerini ve personel sayısını iki katına çıkaran, günlük olarak 50 tona yakın baklava hazırlayan Gaziantepli baklavacılar, yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.
Kurban Bayramı'nda misafirlerine baklava ikram etmek isteyenler, kentteki baklavacılarda yoğunluğa neden olurken “Antep baklavası"nın üretildiği tesislerde bayram hazırlıkları hummalı bir şekilde sürüyor.
Bin bir emekle üretilen baklavaların Kurban Bayramı sofralarında yerini alması için çalışma sürelerini 24 saat esasına göre şekillendiren ustalar, bayram sabahına kadar mesai yapıyor.
Gaziantep’te kurdukları tesiste yaklaşık 30 yıldır baklava üretimi yapan baklava işletmecisi Levent Aktaş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, baklavanın Gaziantep'in olmazsa olmaz lezzetlerinden olduğunu ve bayramın da vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söyledi.
Kurban Bayramı için yoğun mesai yaptıklarını, her yıl olduğu gibi bu yıl da baklava için gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Aktaş, bayramların kendileri için yoğun bir çalışma dönemi ve fazla mesai anlamına geldiğini belirtti.
Her aşaması bin bir zahmet ile geçen baklava siparişlerini yetiştirmek için yoğun çaba harcadıklarını belirten Aktaş, “Mübarek Kurban Bayramı öncesi yoğunluğumuz devam ediyor. Gaziantep'te sofraların vazgeçilmezi olmazsa olmazı Gaziantep’imizin el emeği göz nuru baklavası sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ürünlerimizi Türkiye ve Gaziantep'teki baklava severlerle buluşturuyoruz.” dedi.
“Bayram öncesi yoğun tempo ile çalışıyoruz”
Ramazan Bayramı’na göre Kurban Bayramı’nda daha çok sipariş aldıklarını belirten Aktaş, “5 günden beri yoğunluğumuz devam ediyor. İnşallah bu bayramda ve bundan sonraki bayramlarda da işlerimiz daha da artacaktır. Çünkü Ramazan Bayramı’nda virüsten dolayı işlerimiz biraz sakindi ve bu bayram tekrar artmaya başladı. İnşallah bundan sonraki günlerde ve bayramlarda işlerimiz artmaya devam edecek. Türkiye ve dünyadaki baklava severleri inşallah baklavalarımızla buluşturacağız. Çünkü Covid-19’dan dolayı Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olduğu için bizim işlerimiz çok düşmüştü. Fakat Kurban bayramında işlerimiz biraz daha arttı. İnşallah Covid-19 salgını da tam biterse daha da artacaktır, eski günlerimize döneceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Baklava fiyatları 110 TL'den başlıyor”
Kurban Bayramı öncesi yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri yetiştirmek için gece-gündüz mesai yaptıklarını belirten Aktaş, baklava fiyatları ile ilgili de bilgi vererek şunları söyledi:
“Fiyatlarımızda Gaziantep'te değişen bir şey yoktur. Yine baklava fiyatları 110 TL'den başlıyor, 150 ve 160 TL'ye kadar devam eden ürünlerimiz var. Tabi Kurban Bayramı’nda yeni mahsul ürünlerimiz yeni yeni çıkmaya başladı. Bir haftadan beri Antep fıstığında hasat başladı. Şu anda ürünlerimizde de yeni mahsul fıstık kullanmaya başladık. Tabi bunun rehası, aroması ve lezzeti de çok daha farklı oluyor. Bu bayramda da baklavalarımız inşallah daha da lezzetli olur.”
Baklavaya "merdiven altı" uyarısı
Vatandaşları “merdiven altı” olarak tabir edilen işletmelerden baklava almamaları konusunda uyaran Aktaş, gerçek baklavanın yemesinin çok hoş ve yapımının zor olduğuna dikkat çekti.
Aktaş, “Şu anda en büyük sorunlarımızdan bir tanesi bu işi bilen de bilmeyen de baklava yapmaya başladı. bizim bu el emeği göz nurumuzu tabi müşteriler yine bilen biliyor. Kalitemiz doğal ürünlerimiz el emeğimiz göz nurumuzu içimize sinmeyen hiçbir ürünü tezgaha koymuyoruz. Baklava üretiminde doğal ürünler kullanıyoruz, içinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Fakat daha ucuz fiyatlara satan bazı yerler var. Yani insan sağlığı ile oynanıyor. Bundan dolayı Baklavacılar Derneğimiz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yeni bir karar aldı. Artık o merdiven altı baklava yapanlar, ucuz baklava satanlar ‘Gaziantep baklavası’ diye yazamayacaklar. Sağlıksız baklava satan işletmelerde ‘Gaziantep baklavası’ yazısı silinecek. Baklavamızda hiçbir katkı maddesi yoktur. Hamuru elle açılmış tereyağı var ve doğal fırınlarda pişiririz. Ürünlerimiz hiç bir katkı maddesi içermemektedir. Zaten müşterimiz bir dilim aldığında farkı görüyor.” diye konuştu. (İLKHA)