Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında yoğunluk olmasına rağmen istenilen satışlar gerçekleşemedi. Hayvan satıcıları emeklerinin ve yaptıkları masrafların karşılığını almak için fiyatları yüksek tutunca kurbanlıklar alıcı bulmakta zorlanıyor.

Midyat hayvan pazarına sabahın erken saatlerinde kurbanlıklarını getiren satıcıların hayvanları büyük ölçüde ellerinde kalınca geri gitmek zorunda kaldılar.

Sıcak hava ve pandemi nedeniyle hayvan pazarlarına gelmeyen veya kurban kesmek isteyen Müslümanların büyük ölçüde yardım kuruluşları vasıtasıyla Afrika, Yemen, Asya ve Filistin gibi yerlere vekâlet yoluyla kurban bedelini vererek bu ibadeti yerine getirme yoluna gitmeleri, kurbanlıkların elde kalmasına neden oldu.

Midyatlı hayvan satıcıları müşteri bulamamaktan şikâyetçi olurken, alıcılar ise fiyat yüksekliği nedeniyle bütçelerini zorladıklarını dile getirdiler.

Büyükbaş kurbanlık hayvan fiyatı 16 bini bulurken, küçükbaş hayvanların en ucuzu ise bin 100 liradan alıcı buldu. Kurban bedeli olarak Diyanetin belirlediği bin TL'ye kurban bulmak ise imkânsız.

İLKHA muhabirine konuşan hayvan satıcı ve alıcıları arpa ve yem fiyatlarının yüksek olmasının kurbanlık fiyatlarını etkilediğini ifade ettiler.

"İki yıldır beslediğimiz hayvanın masrafını çıkaramıyoruz"

Yıllardır beslediği kurbanlık boğa için 16 bin TL isteyen hayvan satıcısı Zeki Gümüş, "2 yıldır ona bakıyoruz. Ama masrafımız bile çıkmıyor. Yem verdik, saman verdik ve besledik. Bayağı uğraş veriyoruz. Ama piyasa hali hazırda iyi değil. Bunun için 16 bin diyorum. Alıcılar 14 buçuk veriyorlar ama ben vermiyorum. Burada satılmazsa beslemeye devam edeceğiz. Artık mecbur bıçağa bırakacağız." diye konuştu.

"Yem pahalı, masraf çok ve hayvanlar satılmıyor"

Hayvan satıcısı Nizamettin Alpar ise yem fiyatlarının pahalı olması nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu belirterek "Yem pahalı, hayvanlar satılmıyor. Piyasada işler durgun, masraflarımız da çoktur. Piyasada para yok, henüz hiçbir şey satamamışım. Sabahtan beri 6 hayvan getirmişim ama bir tane bile satamamışım, hepsi olduğu gibi duruyor. Yem fiyatları yüksektir. Arpayı 1,65 TL'ye alıyoruz. Masraflarımızı hesaplıyoruz, gelir giderlerimizi çıkarmıyor. Hayvan satışı da fazla olmuyor." ifadelerini kullandı.

"Coronvirus'ten dolayı kurbanlıklar satılamıyor"

Satıcılardan İbrahim Onuş da "Bu hastalıktan dolayı kurbanlıklar satılmıyor. Millet perişan oldu." diyerek durumu özetlerken, alıcı Feyzullah Demir, "Hayvan çok pahalı, para da yok. İş yok ve her şey çok pahalı. Bilmiyorum, bu işten bir şey anlamadık. Bu keçilerin tanesini bin 150 TL'ye aldık. Gücü yeten alabiliyor. Ama durumu olmayan nasıl alacak?" diye sordu.

Pazara getirdiği 25 hayvandan ancak 2 tanesini satabildiğini belirten Şehmus Duman, "Pazara 25 tane koç getirdik. Pazar yerimiz yok. Bu sıcağın altında bekliyoruz. Satış da yok. Bu sene durumlar hiç iyi değil. Bu Covid-19 nedeniyle her şey, her taraf durgun. Sabahın altısından beri gelmişim ama 25 taneden ancak 2 tane satabildik. Hayvan beslenmesinde arpa ve yem fiyatları çok çok yüksek. İş imkânı olmadığından dolayı mecburiyetten hayvancılık yapıyoruz. Maliyetler de yüksek olunca pek bir şey elde edemiyoruz. İş yok, satış yok. Sıcaktan ve Covid-19'dan dolayı millet dışarı çıkmıyor." şeklinde konuştu.

"Pazara geldiğimiz gibi geri gidiyoruz"

Mehmet Emin Ocak ise, "Pazara geliyoruz ama çiftçilik ve hayvancılık ölmüş. Geliyoruz fakat satış olmuyor. Ne yapalım iş güç yok. Pazara sürekli geliyoruz ama satışlarımız olmuyor. Bu sıcağın altında bekliyoruz ve bir şey satamıyoruz. Geldiğimiz gibi dönüyoruz. Kimse bir şey almıyor. Kim geliyorsa 'pahalı'dır diyor. 500 TL'lik hayvana 250 diyorlar, nasıl vereceğiz? Kurtarmıyor bizi." diye konuştu. (İLKHA)