Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’nde düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Güvenli Park Projesi”nin kent genelindeki bütün parklarda olması gerektiğini söyledi.
“Bu güvenlik sisteminin suça karşı bir caydırıcılığı var”
Şehrin klasik anlamda olan güvenlik sisteminin bir adım öteye taşındığını belirten Gül, “Bu sistemin klasik anlamda suçluyu bulan ve bunu kaydeden kamera özelliği taşıması gerekiyor. Gaziantep, parklarda bulunan güvenlik kameralarının ötesinde herhangi bir tehdit durumunda alarma geçen ve uyarı veren bir kameralarla örnek bir güvenlik sistemi oluşturdu. Bu güvenlik sisteminin suça karşı bir caydırıcılığı var. Anneler, çocuklar ve dezavantajlı gruplar hangi saatte olursa olsun rahatlıkla gezintiye çıkabilecekler. Umarım bu örnek diğer parklarımıza da yayılır.” ifadelerini kullandı.
“Güvenli şehir Gaziantep için teknolojiyi kullanıyoruz”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de artık yeni bir dünyanın kurulduğuna işaret ederek, “Yeni dünyada ‘Akıllı Şehirler’ en önemli başlık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde yaklaşık bir buçuk yıl önce önemli bir sempozyum yapmıştık. O sırada şehrin nasıl akıllı olunacağına dair bana bir soru yöneltilmişti. Ben de ‘şehrin sorunlarını çözmek için teknoloji kullanılıyorsa şehir akıllıdır’ cevabını vermiştim. Pandemi sürecinde de ‘Evde hayat var’ sloganının içini doldurmak amacıyla kurumsal kapasitemizi güçlendirdik. Yapay zekalı yüz tanıma sistemine sahip kameralar ve yazılımın donanımın yer aldığı koordinasyon merkezimiz aracılığıyla güvenli park sistemimizi oluşturduk. Bir annenin parkta otururken kendini ve ailesini güvende hissetmesi gerekiyor. Güvenli park, hem yerli hem de milli bir proje. Güvenliğimizi tesis etme konusunda çok önemli bir görevi var. Güvenli şehir Gaziantep için teknolojiyi kullanıyoruz.” diye konuştu.
Gaziantep İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez ise tamamen milli bir yazılıma sahip olan bu projede yer almaktan gurur duyduğunu ve kendisinin de hayali olduğunu ifade ederek, “Güvenlik hizmetini en etkili şekilde yerine getirmek için teknolojik imkanlardan istifade etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Gaziantep İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de, projenin Avrupa’da görülen örneklerin üstünde olduğunu dile getirdi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan da, “Güvenli Park” sistemini katılımcılara anlattı.
Cihan, park giriş ve çıkışlarında yapay zeka altyapısına sahip kameraların olduğuna dikkati çekerek, “Parka her giriş yapan vatandaşın yüzü, tanımlanarak Güvenli Park Koordinasyon Merkezi’ne ulaştırılıyor. Ardından olası bir kayıp çocuk vakasında yapay zekalı kameraya tanımlanan yüz sayesinde çocuğun yeri tespit ediliyor.” dedi.
Sistemin işleyişine açıklık kazandırmak için silah, kavga ve çocuk bayılması gibi olayların senaryolarının uygulamalı olarak gösterilmesinin ardından sunumuna devam eden Cihan, parklarda uygulamaya konulacak kamera sisteminin diğer işlevlerinden de bahsetti.
Konuşmaların ardından Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve Gaziantep İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez, “Güvenli Park”a ilişkin protokol imzaladı.
“Güvenlik Park Projesi” hakkında
“Güvenlik Park Projesi” ile yaşanabilecek çocuk kaybolmaları başta olmak üzere hırsızlık ve acil sağlık gibi durumlarda parklarda bulunan acil durum butonlarına basılarak izleme merkezi ile sesli görüşme sağlanacak.
Bunun yanı sıra sistem sayesinde bölge giriş-çıkış ihlali, sabotaj ihlali, sınır ihlali, davranış analizi, insan algılama, kişi sayma, kayıp nesne analizi, unutulan nesne analizi, kalabalık ve kargaşa analizi gibi birçok yapay zeka çözümlemesiyle oluşan alarmlar takip edilecek, tek bir merkez üzerinden gelişen olaylara, tıpkı bir güvenlik personeli gibi sesli ve canlı müdahale edilebilecek. Gerekli görülmesi durumunda ise kolluk kuvvetlerine bilgi verilecek.(İLKHA)