Görentaş, Van’da 2 kurum tarafından yürütülen şekerpancarı yaygınlaştırma çalışmaları sonucunda, 2020 yılında üretim alanları oldukça artırılan şeker pancarı alanlarını gezerek, sulama ve çapalama yapan üreticileri ziyaret etti.

Van’da özellikle dekara verimi yüksek olan Gevaş ilçesi Dereağzı ve Göründü mahallelerindeki işletmelere yapılan ziyarete Van Ziraat Bölge Şefliği yetkilileri de eşlik etti. İl Müdürü Görentaş, ülkemiz açısından stratejik ürünlerden olan şeker pancarının, ülkemizin şeker ihtiyacının yurtiçinden karşılanması noktasında önemli olduğunu belirtti.

Şeker pancarının Van ve bölge için de önemli bir ürün olduğuna değinen Görentaş, 2 kurum tarafından yürütülen saha çalışmaları sonucunda, üretim alanlarının giderek artırıldığını ve hâlihazırda bitki gelişimlerinin iyi durumda olduğunu belirtti.

Görentaş, “Sözleşmeli Üretim” modeline çok iyi bir örnek teşkil eden şeker pancarı üretiminin; avans ödemesi yapılması, tohum ve gübrenin de avans olarak verilmesi ve çiftçiye alım garantisi sunması gibi imkanları ile oldukça cazip olduğunu ve harcanan iş gücü yönüyle de istihdama katkısı olan bir ürün olduğunu söyledi.

Van Ziraat Bölge Şefi Necmettin Yılmaz ise ilimizde 2019 yılında 50 bin ton olan şeker pancarı üretiminin 2020 yılında 120 bin ton olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Ayrıca doğu illerine özel yüzde 10 prim artışı sağlandığını ve ilimiz çiftçilerinin bu artıştan faydalanacaklarını söyledi.

 İl Müdürü Görentaş ve beraberindekiler şeker pancarı tarlalarını gezerek çalışanlar ve çiftçiler ile sohbet etti, üretimin her aşamasında çiftçinin yanında olduklarını belirten Görentaş, şeker pancarı üretimine yönelik çalışmaları ve çabaları için çiftçileri tebrik etti. (İLKHA)