Dış Haberler Servisi - Avrupa ülkeleri, mültecilere olan insanlık dışı davranışlarını bıkmadan, usanmadan sergilemeye devam ediyor. Mültecilerin, Avrupa’ya giriş kapısı olan Yunanistan’daki kamplar, Almanya İçişleri Bakanlığı raporuyla bir kere daha gündeme geldi.

Alman Der Spiegel'de yer alan habere göre, Yunanistan'daki mülteci kamplarını ziyaret eden İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin Federal Meclis İçişleri Komisyonu'na sunduğu raporda, kamplardaki durumun çok kötü olduğu belirtildi.

MÜLTECİ KAMPLARINDA DURUM FELAKET

Heyet üyeleri raporda durumu "felaket" olarak niteleyerek, bu durumdan şikayetçi olduklarını ifade etti.

Raporda, özellikle Sisam adasında 650 kişi için hazırlanan kampta 6 binden fazla kişinin kaldığı ve bu durumun Avrupa standartlarıyla kesinlikle bağdaşmadığı kaydedildi.

Kamplara reşit olmayan çocukların yerleştirildikleri, tuvalet kapılarının dahi olmadığı belirtilen raporda, kızların tek konteynerde kaldığı ve eşyalarının yerlerde olduğu bilgisi paylaşıldı.

Der Spiegel'in haberinde ayrıca Yunanistan'daki sağlık durumları kötü 243 çocuğun yakınlarıyla birlikte Almanya'ya getirileceği vurgulandı.

İŞKENCE EDİP TÜRKİYE’YE GERİ GÖNDERİYORLAR

Yunanistan’ın mültecilere karşı sergilediği insanlık dışı tutum eskiden beri biliniyor. Türkiye’nin kapıları açtığı şubat ayında Yunan sınır polisinin mültecilere yaptıkları tüm dünyanın gündemine düşmüştü. Yunan polisi yüzlerce mülteciyi darp ettikten sonra kıyafetlerini çıkarıp Türkiye’ye geri göndermişti.

Yardım örgütleri, Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen sığınmacıların, silahlı kişiler tarafından zorla Türkiye’ye geri gönderildiklerini belirtiyor. Yardım örgütleri, bunun münferit vakalar değil, aksine binlerce kişiyi kapsayan bir operasyon olmasından endişe ediyor.

VARSA YOKSA AYASOFYA

Mültecileri kötü şartlar altında yaşamaya zorlayan Yunanistan, kendisini ilgilendirmeyen konular hakkında yorum yapmaktan ise geri durmuyor. Yunanlı yetkililer günlerdir Ayasofya’nın tekrar camiye dönüştürülmesini eleştiriyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakelaropulu geçtiğimiz günlerde Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini "Uluslararası topluma karşı derin bir provokasyon" olarak nitelendirmiş ve bu adımın "tarih hafızasına karşı çok sert bir hakaret" olduğunu savunmuştu. Sakelaropulu, ayrıca Türkiye'nin aldığı bu kararla, "Hoşgörünün altını oyduğunu ve kendi ile tüm medeni dünya arasındaki ilişkileri zehirlediğini" iddia etmişti.