Pandemi süreci nedeniyle online olarak düzenlenen törende, 15 öğrenci mezunlar adına kep atarken törende konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Cerablus Meslek Yüksekokulu’nun ilk mezunlarını verdiğini söyledi.
Gaziantep Üniversitesi’nin her zaman ilkleri başaran bölgesinde güçlü ve uluslar arası dinamikleri olan üniversitelerden birisi olduğunu belirten Gür, “Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile Suriye tarafında kurulan ve Türkiye’nin yurt dışında açılan kampüslerimizde eğitim başarıyla sürmektedir. Bu kampüslerimizden Cerablus Meslek Yüksekokulumuz ilk mezunlarını verdi. Türkiye’de Gaziantep Üniversitesi marka değerini koruyarak sınır ötesinde, savaş alanlarında bile her türlü çabayı sarf ederek kaliteli eğitimi ile uluslararası arenada kendisinden söz ettiriyor.” dedi.
“Okullarımız bölgede umut ışığı oldu”
Gaziantep Üniversitesi’nin atmış olduğu bu vizyonel adımla hem Türkiye’nin uluslararası arenadaki gücünün ortaya konduğunu hem de yükseköğrenim alanındaki başarısının tescillenmiş olduğunu vurgulayan Gür, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Savaşın ve karmaşanın en sıcak olduğu zamandalar da bile Türkiye, Suriye güvenli bölgesinde Cerablus’ta Meslek Yüksekokulu ile büyük umut ışığı oldu. O kargaşa içerinde derslerine devam ederek mezun durumuna gelen ve başarılı olan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Onlar açısından küçük ama Türkiye açısından çok önemli bir adım olan yükseköğrenimdeki bu çaba ve bu gayret gelecekte Suriye’nin şekillenmesinde çok önemli bir adım olacaktır. Gaziantep Üniversitesi Cerablus’tan sonra Suriye’nin başka kentlerinde açtığı 3 fakülte ile o bölgeye yükseköğretim anlamında büyük bir kazanım sağlamıştır. Gaziantep Üniversitesi olarak bunu yapmaktan mutluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu fırsatı bize tanıdığı için de teşekkür ediyorum. Mezun ettiğimiz öğrencilerimiz ile iftihar ediyoruz. Gaziantep Üniversitesi’nin uluslararası arenadaki önemli aile bireyleri olarak gelecekte mutlu yaşamalarını ve aldıkları kaliteli eğitimle milletlerine ve vatanlarına hizmet etmelerini gönülden diliyorum.”
“Öğrencilerimiz iyi yetişti”
Gaziantep Üniversitesi Cerablus Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Fehmi Soğukoğlu, “2018 yılında eğitime başlayan Cerablus Meslek Yüksekokulu’nun, hangi bölümlerini açacağımızın kararını verirken bölgedeki yerel meclis yetkilileri ve koordinatör valilik ile işbirliği içerisinde olduk. İlk etapta 5 bölüm tasarlamıştık. 2’si sağlık bilimleriyle alakalı, diğer bölümler de ilahiyat, ön lisans, büro yönetimi ve özel güvenlik ve koruma bölümüydü. Buradan mezun olan öğrencilerimiz Gaziantep Üniversitesi’nin kurumsal kimliği altında eğitim öğretimlerini gerçekleştirdiler. Mezun olan öğrencilerimiz iş kaynağı, insan kaynağı boşluğunu dolduracak şekilde donanımlı öğrenciler olarak yetiştiler. Hepsine iş hayatlarında da başarılar diliyorum. Türkiye ile bölge halkı arasında bir köprü olma vazifesi üstlenmiş durumdalar.” diye konuştu.
“Bizim için hayaldi”
Gaziantep Üniversitesi Cerablus Meslek Yüksekokulu’nun ilk mezunları olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Cerablus Meslek Yüksekokulu Birincisi Hasan Mla Süleyman da şunları söyledi:
“2011 yılından beri çatışma, açlık, göç gibi acılar yaşadıktan sonra 2016 yılında Türkiye’nin bölgemize gelmesiyle ümitlerimiz yeniden yeşermeye başladı. Ben ve arkadaşlarımın çoğunun, yükseköğretimden ümidimizi kesmiş, gelecekten beklentimizin azaldığı bir zamanda, Gaziantep Üniversitesi’nin, üniversite eğitimini bölgemize getireceğini duyduğumuzda çok sevinmiştik ve gerçekten 2018 yılında üniversite Cerablus Meslek Yüksekokulunu açtı. Bu gelişme birkaç yıl öncesinde bizim için bir hayalden ibaretti.”
Konuşmaların ardından kep atma ve diploma töreni yapıldı. Mezun olan 100 öğrenci adına törene katılan ve dereceye giren 15 öğrenci keplerini atarak mezuniyet coşkusunu yaşadı.
Cerablus’ta Meslek Yüksekokulu’nda başarı sıralamasında ilk üçe giren öğrencilerin plaketlerini Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ve Cerablus Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Soğukoğlu verdi.(İLKHA)