Danıştay dün Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesine dair 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini duyurmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da caminin ibadete açılacağını açıkladı.
Karar başta Türkiye olmak üzeri İslam aleminde büyük sevince vesile oldu.
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasını değerlendirdi.
el-Karadaği, Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya’yı kendi parasıyla patriklerden aldığının tarihsel bir gerçeklik olduğunu belirtti.
Ayasofya'yı camiyee dönüştürmenin buraya aslına geri çevirmek olduğunu vurgulayan el-Karadaği, "Endülüs'teki Müslüman camileri kiliselere, barlara ve gece kulüplerine dönüştürüldü! Ve Hindistan'daki Babri Camii tapınağa dönüştürüldü! Tüm kutsallarıyla Kudüs'ü siyonistlerin başkenti yapmak istiyorlar. Ne Doğu'dan nede Batı'dan bunları kınayan bir ses duymadık. Ancak Ayasofya'yı camiye dönüştürmek, Doğu ve Batı’nın kin ve nefretini dışa vurmuştur." dedi.
Molla Enver Kılıçarslan: "Kapısına kilit vuranlar bu günleri hayal etmemişlerdir"
Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan da Twitter hesabından şu değerlendirmede bulundu:
1453'te fethin sembolü olan Ayasofya, bugüne dek onu tutsak edenlere inatla gönüllerin fetih müjdecisi olsun inşallah! 1934’te kapısına kilit vuranlar bu günleri hayal etmemişlerdir.
Muhammed Sağir: "Erdoğan, yapılan buyanlışı düzeltmiştir"
Mısır Eski Din İşleri Bakanı Danışmanı Muhammed Sağir ise yaptığı açıklamada, "Ayasofya Camii, 400 yılı aşkın bir aradan sonra 1934 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla birlikte müzeye dönüştürülmüştü. Bugün ise Danıştay kararıyla birlikte Erdoğan, yapılan bu yanlışı düzeltmiş ve Fatih Mehmed'in şanlı fethini tekrardan hatırlatmıştır. Peygamberimizin müjdelediği gibi Fatih Mehmed, Konstantiniyye’yi fethetmiş ve ismini İslambol olarak değiştirmiştir. Ayasofya’yı da kendi parası ile almış, vakfetmiş ve orayı camiye çevirerek dönemin sembolü fethin kimliği haline gelmiştir. İşten bundan dolayıdır ki hilafetin kaldırılmasıyla birlikte müzeye çevrildi. Bugün o yanlıştan dönülerek yeni bir sürecin başlangıcına adım atılmıştır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)