Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ortalama korona virüsü vaka sayısının en çok arttığı illeri İstanbul, Ankara, Gaziantep, Mardin, Konya, Bursa ve Diyarbakır olarak sıralamıştı.
Diyarbakır’da vaka sayısının artışıyla ilgili hemen her gün yeni duyumlar alınıyor. Hastanelerde yatan hasta sayısında artış olduğunu sağlık çalışanlarından öğrenmek mümkün. Ancak evde karantina altına alınan hasta sayısının hastanede tedavi gören hasta sayısının birkaç katı olduğu ileri sürülüyor.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir: “1 Haziran sonrası başlayan ve normalleşme süreci olarak adlandırılan, bizim ‘yeniden açılma’ olarak ifade ettiğimiz süreçten sonra Diyarbakır da ne yazık ki vaka sayılarında ciddi artışlar yaşanmaktadır” dedi.
‘ENFEKTE SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI DA ARTIYOR’
Demir, pandemi hastanelerindeki gözlemlerini ise şöyle anlattı: “Diyarbakır da son bir haftadır Covid-19 tanısı ile pandemi hastanelerinde 50’ye yakını yoğun bakım olmak üzere 300’ün üzerinde hasta yatmaktadır. Pandeminin başlangıcından bugüne kadar Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayılarına ulaşılmış durumdadır. Her gün 40-50 hasta taburcu edilmesine rağmen yerleri hemen dolmakta, hastanelerde artan hasta sayısı nedeniyle hasta odalarında çift hasta yatırılmak durumunda kalınmaktadır. Vaka sayılarındaki bu artışın yansıması olarak son zamanlarda PCR testi ile doğrulanmış ya da klinik ve radyolojik olarak Covid-19 uyumlu hastalardan her gün 2-3 hastayı maalesef kaybetmekteyiz. Vaka sayılarının artışına paralel olarak enfekte sağlık çalışanı sayısı da artmaktadır. Şu ana kadar tespit edebildiğimiz kadarıyla Diyarbakır’da Covid-19 tanılı sağlık çalışanı sayısı 185’tir. Bu sağlıkçılardan 100’den fazlası 1 Haziran sonrasında enfekte olmuştur.”
‘SALGIN HER BÖLGEYİ VE HERKESİ EŞİT ETKİLEMEDİ’
Sağlık Bakanlığı yakın zamanda ilk kez ayrıntılı “Türkiye Covid-19 Durum Raporu”nu açıkladı. Rapor hakkında konuşan Demir, “Raporda Covid-19 vakalarının bölgesel ve yaş dağılımına yer verildi. Son bir haftada Covid-19 görülme sıklığı Türkiye genelinde yüz bin nüfusta 11.7 iken bölgemizde en yüksek olup yüz bin nüfusta 24.7’dir. Bunu yüz bin nüfusta 19.2 ile İstanbul izlemektedir. Benzer durum son 14 gün insidansı için de geçerlidir. Toplam vaka ve son 28 gün insidansında ise İstanbul ilk sırayı alırken bölgemiz ikinci sırada yer almaktadır. Açıklanan bu raporda da görüldüğü gibi salgın her bölgeyi veya herkesi eşit etkilememektedir. Bölgede yoksulluğun daha fazla olması, insanların geçim kaygısı nedeniyle çalışmak zorunda kalması, güvencesiz, gündelik işlerde çalışılmak durumunda kalınması, kalabalık aile yapısı salgından daha fazla etkilenmeye yol açmaktadır” şeklinde değerlendirmede bulundu.