Mardin'in Midyat ilçe ekonomisinde önemli bir paya sahip olan, yazın sofralık, kışın ise turşu olarak en çok tüketilen yaz mevsimi ürünlerinden Midyatlıların “Yeşil Altın” olarak tabir ettiği acur (tirozi), tezgâhlarda satışa sunuldu.

Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi, havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veren acura halk yoğun rağbet gösteriyor.

 Özellikle elverişli hava ve toprağı nedeniyle adını acur meyvesinden alan Midyat’ın Acırlı (Derizbine) Mahallesi’nde yoğunlukla yetişen acur, halkın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Kabakgiller familyasından olan yuvarlak ve uzun şeklinde iki çeşidi bulunan acurun birçok faydası bulunuyor. Meyve ve sebze olarak da tüketilen, besleyici bir bitki olan acur, özellikle sindirim sistemine yardımcı olduğu biliniyor.

Midyat’ta acur yetiştiriciliği önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Sabahın erken saatlerinde hasat için gelen çiftçiler, ürünlerini ilçe merkezinde ve karayolu üstünde kurdukları geçici barakalarda satıyor.

Öte yandan Midyat’ta acur işleme, paketleme tesisi ve fabrikasının kurulmasının büyük bir ihtiyaç olduğu vatandaşlar tarafından sıklıkla dile getirilse de bugüne kadar bu konuda bir girişimde bulunulmadı. (İLKHA)