Yüzyıllardır Anadolu`da yemeklerin yanında tüketilen şalgam suyu vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici özellikler sunduğunu belirten uzmanlar, İçeriğindeki A-B-C grubu vitaminlerle kalp-damar hastalıklarının yanında boğaz iltihabına da iyi gelen şalgam suyunun faydaları saymakla bitmiyor.

Soğuk algınlığının ilerleyip boğaza hatta ciğerlere indiği durumlarda en iyi bitkisel çözüm şalgamın göğsü yumuşatıp, akciğer ve bronşları temizlediğini belirtiyor.

Antibiyotik yerine şalgam suyu
Vücuttan toksinleri atmaya yarayan ve kansızlık için ideal bir ilaç olan şalgamın yaprakları da kökü gibi kalsiyum, demir, bakır ve iyot içeriyor. Çocuklarının gazlı içecekler içmesi konusunda endişe duyan aileler, bitkisel bazlı bu içeceği onların günlük demir, bakır ihtiyaçlarının karşılanması açısından da oldukça önemsiyorlar. Anti-enfeksiyon olarak bilinen bu doğal içecek, annelerin grip mikrobuna maruz kalmış çocuklarına gönül rahatlığıyla içirebilecekleri ender ürünlerden olduğunu ifade eden uzmanlar, Ailelere küçük yaşlarda sık sık hasta olan çocuklarını mümkün olduğu kadar antibiyotikten uzak tutmaya ve bu durumlarda şalgam suyu içirmeyi tavsiye ediyor.

Öte yandan K.B.B. Mütehassısı Op. Dr. M. Sezai Yavaşça ise Şalgam köklerinin sebze olarak yenilebilen turpgillerden bir bitki olduğunu ifade etti. 100 gr şalgam içerisinde 23 kalori,0.2gr yağ,24mg fosfor,35mg kalsiyum,188mg magnezyum, B1,B2,B3 ve C vitaminleri barındırdığını belirten Yavaşça, Havuç (Davas carota) maydanozgiller familyasından etli kökleri için yetiştirilen bir bitki olup, A,B,C,D ve E vitaminleri yönünden zengin bir bitki olduğunu söyledi. Yavaşça, Adana ve Mersin yöresinde bu iki mucize sebzenin bulgur ile fermente edilmesi suretiyle hazırlanan Şalgam Suyunun tamamen organik bir karışım olduğunu söyledi. (Murat Dalgın-İLKHA)