Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, Ebeveynlerin çocuklarına İslami, Kur’ani ve Peygamber Efendimizin hayatını ve ahlakını anlatan bir eğitim vermedikleri takdirde, çocukların mahşer gününde onlardan davacı olacağına dikkat çekti.

Yatılı Kur’an kurslarının yüzde 50 kapasiteyle açıldığını belirten Işıldar, daha önce yaz Kur’an kurslarında verilen eğitimin ise bu sene pandemiden dolayı Diyanet TV üzerinden verilmeye başlandığını söyledi.

 

Anne babaların çocuklarıyla birlikte Diyanet TV’den verilecek yaz Kur’an Kursları eğitimini takip etmeleri tavsiyesinde bulunan Işıldar, sadece çocukların değil, büyüklerin de bundan istifade edeceklerine dikkat çekti.

Kur’an derslerinin hafta için her gün saat 10.30, Kur’an-ı Kerim ve tecvid derslerinin hafta içi her gün saat 17.00, inanç, ibadet, siyer ve ahlak gibi temel dini bilgilerin hafta için her gün saat 11.00, tekrarının ise saat 17.45'te verildiğini söyledi.

“Bir hadiste ‘İlim Çin’de dahi olsa gidin öğrenin’ buyuruluyor”

Yatılı Kur’an kurslarının yüzde 50 kapasiteyle açıldığını, camilerde ve yaz Kur’an kurslarında daha önce verilen eğitimin bu sene pandemiden dolayı Diyanet TV üzerinden verileceğini belirten Işıldar, “Bu sene Diyanet TV’den vereceğimiz eğitim daha geliştirilmiş ve aydınlatıcı, bunun materyalleri de hazırlandı. İnşallah Diyanet TV’de sabah saatlerinde eğitim verilecek, sabah saatlerinde kaçıran çocuklarımız olursa tekrarını akşam izleyebilecek. Aynı zamanda TV’nin Yotube kanalından istedikleri zaman tekrar izleyebilirler. Ailelerin de izlemelerini tavsiye ediyorum, eminim onlar da istifade edecekler. Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifte, ‘Beşikten mezara kadar ilim öğrenin’ diye bizlere buyuruyor. Başka bir hadiste ise ‘İlim Çin’de dahi olsa gidin öğrenin’ diye buyuruyor. Bilgi, ilim müminin yitiğidir.” diye konuştu.

“Çocuk büyüdükten sonra bazı bilgileri öğrenmesi zorlaşıyor”

Peygamber Efendimizin çocukların 6 yaşına geldiği zaman kendilerine namazın öğretilmesi gerektiği hadis-i şerifini hatırlatan Işıldar, "8 yaşına gelen çocuk namaz kılmadığında niçin kılmadığını sorgulayın ve terbiye edin. Çünkü ağaç yaşken eğilir. Çocuk büyüdükten sonra bazı bilgileri öğrenmesi zorlaşıyor. Bilindiği üzere çocuklara sıfır ile 2 yaş arasında yapılan aşılar var. Neden o aşıları 5-6 yaşında yapmıyoruz? Çünkü olmuyor. Onun için hem manevi hem biyolojik açıdan her yaş döneminin bir özelliği var. İnşallah bu sene Kur’an-ı Kerim eğitimini, dini bilgileri ve Peygamber Efendimizin hayatını Diyanet TV üzerinden vereceğiz. Kanalımız, ailelerin gönül rahatlığıyla huzur içerisinde izleyebileceği bir kanal haline geldi. Ülkemizin bir değeri oldu. Verilecek eğitimin yayınları hazırlandı. İstedikleri takdirde en yakın müftülüklere başvurmak suretiyle, Kur’an öğreniyorum, dinimi öğreniyorum, tecvid öğreniyorum ve Peygamber Efendimizin hayatını öğreniyorum gibi tüm kitapları ücretsiz veriyoruz. Kitap almaya gelemeyenler, Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın web sitesinden de bu kitaplara ulaşabilirler.” dedi.

“Her anne-baba çocukların dini eğitimi üzerinde durmalıdır”

Her ülkenin geleceğinin, o ülkenin gençlerinin omuzlarında şekillendiğine dikkat çeken Işıldar, şöyle devam etti:

“Bu manada her anne-baba mutlaka çocuklarının dini eğitimi ve öğretimi üzerinde durmalıdır. Sadece öğretimle olmuyor. Bunun bir kanadı da eğitimdir. Eğitim ve öğretimin birlikte olması gerekir. Peygamber Efendimizin çocukların eğitimiyle ilgili bizlere tavsiyeleri çok ufuk açıcıdır. Kur’an-ı Kerim’deki şu ayeti hatırlatmak istiyorum. Lokman Aleyhisselam’ın lisanıyla Cenab-ı Allah (Celle Celaluhu) bizlere örnek veriyor. ‘Ey oğulcuğum namazı dosdoğru kıl, kötü olandan uzak dur, Allah’ın emrettiklerini yerine getir, başına bir sıkıntı gelirse sabret. Sana bu anlattıklarım gerçekten üzerinde durulmasına değer önemli şeylerdir. Kötülük yapsan da iyilik yapsan da şunu iyi bil ki semanın derinliklerinde savrulsa gitse veyahut toprağın derinliklerinde kaybolsa bile bu yaptığın iyilik veya kötülüğü Allah mutlaka karşına çıkartacaktır.’ Bu aslında çocuğa verilen sorumluluk bilincidir. Kur’an-ı Kerim bizlere böyle örnekler veriyor. Peygamber Efendimiz anne babaların üzerindeki görev ile ilgili bir hadisi şerifte, ‘Her anne baba; çocuğuna güzel bir isim, iyi bir dini terbiye vermek ve evlenme çağına geldiğinde evlendirmekle mesuldür.’ diye buyuruyor. Bu çocuğun anne babasının üzerindeki haklarıdır. Bir anne baba çocuğuna İslami, Kur’ani ve Peygamber Efendimizin hayatını ve ahlakını anlatan bir eğitim vermediyse çocuk bu konuda Allah korusun bilgisiz kaldıysa, çocuk yarın mahşer gününde Allah huzurunda anne babasından davacı olabilir. Çünkü buna hakkı var.”

“Daha önce Cami ve Kur’an kurslarında verilen eğitim, bu yaz Diyanet TV üzerinden verilecek”

Çocukların eğitiminin üzerinde durulması gerektiğine vurgu yapan Işıldar, “Artık her şey kolaylaştı. Daha önce cami ve Kur’an kurslarında verilen eğitim şimdi Diyanet TV’den verilecek. Eğitim saatinde çocuklarımızı alıp televizyonun karşısına geçelim. Bu manada ebeveynler olarak, çocuklarımıza karşı manevi sorumluluğumuzu mutlaka yerine getirelim. Ebeveynler olarak görevimizi yerine getirdiğimizde çocuklarımızın nasıl Kur’an ahlakıyla ahlaklandığını göreceğiz. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) döneminde genç sahabe dedikleri sahabelerin yaş ortalaması 14 ile 20 yaş arasıdır. Onun yanında yetişen ve onun ahlakıyla yetişen Hazreti Enes çok küçük yaştaydı. Ebeveynler çocukların eğitimiyle yakından ilgilenip yaz Kur’an kurslarına teveccüh gösterirlerse bir müddet sonra çocukların da Peygamber Efendimizin ahlakının ve onun yanında yetişen Hazreti Musab ve Enes gibi sahabelerin ahlak ve davranışlarıyla benzeştiğini görecekler.” dedi. (İLKHA)