DOĞRUHABER / MUSA AZAK
Türkiye’de normalleşme süreci çerçevesinde bazı yasaklamalar esnetildi, yeni serbestlikler getirildi. Ancak yeni normal yaşam çerçevesinde; olmazsa olmaz olarak kabul edilen maske, fiziki mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi virüsün yayılmasına davetiye çıkarıyor. Özellikle genç nüfusun salgına karşı takındığı vurdumduymaz tavırlar, yaşı ilerlemiş kişileri ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar, halkın gerekli önlemleri almaması durumunda salgında 2. Dalganın kaçınılmaz olduğu noktasında uyardı.
“SALGIN KALDIĞI YERDEN DEVAM ETMEK İÇİN FIRSAT KOLLUYOR”
Son günlerde vaka sayılarının tekrar artışa geçmesi üzerine uyarılarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Özlü, Salgın bitti, tehlike geçti, eski günlere döndük' gibi davranmaya devam edemeyiz. Virüs tedbirsizliği affetmiyor. Salgın kaldığı yerden devam etmek için fırsat kolluyor. Bazılarımızın tedbirsizliğinin faturasını hepimiz ödüyoruz. Bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek zorundayız. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak ve yeni normlara göre yapalım. Bana bir şey olmaz' demeyin. Herkese olan size de olabilir. Siz de herkes gibisiniz. Hiçbirimiz güvende değiliz. Virüs içimizden birilerinde dolaşmaya devam ettikçe, hepimiz tehdit altında olacağız. Bu kolektif bir mücadele. Birbirimizi uyaralım." şeklinde konuştu.
“BULAŞ ZİNCİRİNİ KIRMAMIZ LAZIM”
Fiziki temastan ısrarla kaçınılması gerektiğini vurgulayan Özlü, “Lütfen akrabalarınızla, sevdiklerinizle bir araya geldiğinizde, dostlarınızla komşularınızla buluştuğunuzda, hane halkının dışındaki sevdiklerinizle karşılaştığınızda temas etmeyin. Onlarla kucaklaşmayın, sarılmayın, ellerini öpmeyin. Sevginizi, ilginizi, saygınızı, coşkunuzu, üzüntünüzü bütün duygularınızı temas etmeden ifade etmenin başka bir yolunu bulursunuz. Çünkü temas hem sizi tehlikeye atacaktır hem de sevdiklerinizi tehlikeye atacaktır. Bulaş zincirini kırmamız lazım. Bunun için hane halkının dışında ki bütün insanlarla teması ortadan kaldıralım ve maskemizi takarak onlarla bir araya gelelim. Ve mesafeyi koruyalım” diye konuştu.
“TEDBİRİ BIRAKIRSAK İLKİNDEN DAHA DA AĞIR BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR”
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise, "Vaka sayısı ve ölümler azalmış olsa da tedbiri bırakırsak ilkinden daha da ağır bir tablonun ortaya çıkma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle el hijyenimize, maske kullanımına ve sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Kalabalık ortamlara girilmemesini öneriyorum. Özellikle yaz döneminde klimalar ve havuzlar birer bulaşı kaynağıdır. Doğal ve dengeli beslenme, yeterli uyku, günde en az 2-2,5 litre su tüketimi ve hafif egzersizler bağışıklık sistemi için çok önemli. Bunların yanı sıra bağışıklığı doğal olarak desteklediğini bildiğimiz gıdaları da tüketmeye devam edelim. " dedi.
VAKA SAYILARINI AZALTMADA YETERİNCE KARARLI, TEDBİRLERDE DİKKATLİ DEĞİLİZ
Türkiye'de son 24 saatte 1293 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu, 16 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 199 bin 906, can kaybı 5 bin 131 oldu.
Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 50 bin 492 test yapıldı, 1293 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 16 hasta vefat etti, 1302 kişi iyileşti.
Toplam test sayısı 3 milyon 381 bin 650, vaka sayısı 199 bin 906, vefat sayısı 5 bin 131 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1026, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 368, toplam iyileşen hasta sayısı ise 173 bin 111 oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından son verilere ilişkin yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Düne kıyasla entübe hasta sayımızda 7 azalma, yoğun bakım sayımızda 8 artış var. Günlük test sayılarımız yakın. Yeni vaka sayımız dünden 81 az, yeni iyileşen hasta sayısıyla yakın. Vaka sayılarını azaltmada yeterince kararlı, tedbirlerde dikkatli değiliz."