Konyanın Yunak ilçesinde, Cuma günü meydana gelen trafik kazasında, Şanlıurfadan Konyaya tarım işçilerini götüren minibüs ile TIR’ın çarpışması sonucu aynı aileden 3’ü çocuk 7 kişi hayatını kaybetmiş, biri ağır olmak üzere 11 kişi de yaralanmıştı.

Kazada hayatını kaybedenler Eyyübiye ilçesine bağlı Yukarı Yazıcı Kırsal Mahallesinde toprağa verilmişti.

HÜDA PAR Genel Merkez İstişare Kurulu Üyesi Lokman Yalçın,  HÜDA PAR Haliliye İlçe Başkanı Ali Durmaz, HÜDA PAR Karaköprü İlçe Başkanı Faruk Polat ve HÜDA PAR Eyyübiye İlçe Başkanı Ahmet İdem ile birlikte Yazıcı Mahallesini ziyaret ederek acılı aileye taziyelerini iletti.

Yalçın ve yanındaki heyet, taziye ziyaretinin ardından trafik kazasında hayatını kaybedenlerin kabirlerini ziyaret etti.

Taziye ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Yalçın, Şanlıurfada genç nüfusun yüksek olduğunu, her yıl ortalama 75 bin ile 80 bin civarında yeni doğan çocuğun olduğunu, kentin nüfus olarak sürekli gelişip büyüdüğünü, hükümet ve yerel yönetimlerin buna yönelik tedbirler alması gerektiğini ifade etti.

Ailenin acısını paylaştıklarını belirten Yalçın, "Konya'ya mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya giden Yukarı Yazıcı Mahallesi'nden 7 vatandaşımız cuma günü elim bir kazada vefat etmişlerdir. Bu vesileyle bizler de parti olarak Genel Başkanımızı ve Partimizi temsilen taziyelerimizi iletmek üzere taziye sahiplerini ziyaret ettik. Çok elim bir kaza, bir aileden 7 kişi trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Maalesef ailenin acısı çok büyüktür, büyük olmaması da mümkün değildir. Bu acı olay en başta Şanlıurfamızı ve tüm Türkiye'yi derinden üzmüştür. Bu Urfa'nın kaderi olmamalıdır. Mevsimlik tarım işçisi kardeşlerimiz her yıl trafik kazalarında hayatlarını kaybetmektedirler." şeklinde konuştu.

"Şanlıurfadan her yıl yaklaşık 200 bin kişi mevsimlik tarım işçisi olarak göç ediyor?"

Şanlıurfada en büyük sorunlardan birinin işsizlik olduğunu vurgulayan Yalçın, "Bize dışarıdaki insanlar soruyorlar: Urfa, GAP’ın ana merkezi olmasına; Harran, Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar ve Hilvan Ovası gibi verimli arazilere sahip olmasına rağmen Şanlıurfadan her yıl yaklaşık 200 bin kişi mevsimlik tarım işçisi olarak neden dışarıya göç ediyor? Bu durumun önüne neden bir türlü geçilemiyor?Bu insanlar keyfi olarak dışarı gitmiyorlar, ihtiyaçları var. Bölgemizde işsizlik had safhadadır. Şanlıurfa, genç nüfusunun en yüksek olduğu illerden bir tanesidir. Bizim köylü vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde kendi tarlalarında iş yapamama noktasında DEDAŞ’ı suçluyorlar. Vatandaşların kendi arazileri olduğu halde sulama yapamadıklarını, DEDAŞ’ın gelip trafolarını söktüğünü ve elektriklerini kestiklerini, bundan dolayı tarım yapamadıklarını belirttiler. Yine mahalle sakinleri, eğer elektriklerinin kesilmemesi halinde belki mahalle sakinlerinin yüzde 50nin mevsimlik tarım işçisi olarak dışarıya çıkmayacağını ve kendi kapılarının önünde, kendi arazilerinde çalışacağını dile getirdiler." ifadelerini kullandı.

"Urfa'ya ciddi anlamda teşvik ve yatırımların yapılması gerekmektedir"

Mevsimlik tarım işçiliğinin önüne geçilmesi için bölgede sanayinin geliştirilmesi ile birlikte teşvik ve yatırımların artırılması gerektiğini ifade eden Yalçın, "Umulur ki bu kaza son kaza olur. Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, Hükümet,  Sayın Valimiz, Tarım Bakanlığı ve tüm kurumlar harekete geçerler ve Urfadaki bu mevsimlik tarım göçünü engellemeye çalışırlar. Özellikle Urfa'nın sanayisinin de gelişmemiş olması bu mevsim tarım göçünde önemli bir etkendir. Buna yönelik Urfa'ya ciddi anlamda teşvik ve yatırımların yapılması gerekmektedir. Yoksa insanlarımız mevsimlik tarım işçisi olarak bu yollarda ölmeye devam edecektir. Bu durum bizleri derinden üzmektedir. Bu vebal hepimizin sorumluluğundadır. Yetkililer, elini taşın altına koyarak, Urfa'nın bu sorununu gidermeye çalışmalıdır." dedi. (İLKHA)