Malatya merkez Yeşilyurt ilçesi Şahnahan Mahallesi’nde bulunan Şahnahan Deresi, Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların zehirli atık suları yüzünden zift gibi akıyor. Daha önce mesire alanı olarak kullanılan ve her gün yüzlerce kişiyi ağırlayan doğa harikası dere çevresi, pis koku ile çöpten geçilmiyor.
Fabrikalardan atılan zehirli atıklarla boğuşan ve çevre katliamına maruz kalan derede hiç balık kalmadı. Eskiden insanların serinlemek için girdiği ve balık tuttuğu dereye fabrika atık sularının bırakılmasıyla artık sivrisinek dahi konmuyor.
Hayatlarının ve doğanın tehlikede olduğunu, ağaçların kurumaya başladığını, pis kokudan dolayı pencerelerini dahi açamadıklarını belirten mahalle sakinleri, pis suyun buradan Tohma çayına, Tohma çayından da Karakaya barajına aktığını ve bahçelerin bu zehirli suyla sulandığı için ağaçların kurumaya başladığına dikkat çektiler.
3-5 kişinin para kazanacağı için geleceklerin ve doğanın katledilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten vatandaşlar, fabrika atık suları için arıtma tesisinin kurulması, pis suyun arıtıldıktan sonra dereye bırakılması gerektiğini belirterek yetkilere çağrıda bulundu.
Mehmet Sert
“Pis sudan dolayı sebze ve meyvemiz artık yetişmiyor”
Organize Sanayi Bölgesinin pis suyunun dereye bırakıldığından dolayı çocuklarını dışarıya bırakmaya korktuklarını aktaran Mehmet Sert, suyun pis olmasından dolayı artık kayısılarının yetişemediğini ileri sürdü.
Sert, “Zenginlere hiç kimse bir şey diyemiyor, fakirlere yükleniyorlar ve fabrika pisliklerini dereye bırakıyorlar. Valimiz, belediye başkanımız, milletvekillerimiz var ama hiç kimse bir gün gelip bu kirli suya çare bulalım demiyorlar. Seçim zamanı oldu mu herkes burada, biz şöyle yaparız, biz böyle yaparız diye vaatlerde bulunuyorlar.” dedi.
“Çocuklarımız risk altında… Yatamıyoruz… Lütfen bir çare bulun”
Derenin ıslahı için yetkililere çağrıda bulunan Sert, “Milletvekillerimize, belediye başkanımıza, valimize, kaymakamımıza sesleniyorum: Gelin ve bir çare bulun. Bizim çocuklarımız risk altında, pislik içindeyiz ve pis kokudan ve sivrisineklerden dolayı ne gece yatabiliyoruz ne de camlarımızı açabiliyoruz. Doğru dürüst ilaçlama yapılmıyor. Eskiden haftada bir gün ilaçlamaya geliyorlardı ama artık gelmiyorlar. Seçim zamanı oldu mu geliyorlar. Yüzde yüz de oyumuzu AK Parti’ye veriyoruz ama AK Parti seçim zamanı geçti mi bizi unutuyor.” diye konuştu.
İrfan Yılmaz
“Çocuklarımızın geleceği ve tabiat katledilemez”
Birkaç kişi para kazanacak diye çocukların geleceği ve tabiatın katledilmesinin kabul edilemez olduğuna vurgu yapan İrfan Yılmaz da “Burası Yeşilyurt ilçemizin Şahnahan Mahallesi, burası da Şahnahan Deresi… Daha önce buralarda balık tutulurdu, çocuklar suya girerdi burası güzel bir mesire alanıydı ama şimdi organizenin pis atık sularını bu dereye verdiler, arıtma tesisi kurmadılar, doğayı katlettiler. Gördüğünüz gibi şu an kokudan duramıyorsunuz. Yazık. 3-5 kişi para kazanacak diye çocuklarımızın geleceği, tabiat katledilemez.” dedi.
“Zehirli su; dereden baraja akıyor, barajdan da sebze ile meyve ağaçları sulanıyor ve hayvanlar içiyor”
Yetkililere çağrıda bulunan Yılmaz, “Lütfen sesimizi duyun. 10 senedir bu sorun giderilmedi. Gelin, buranın halini görün yazıktır, günahtır. Burayı topluma kazandırın. Burada önceden balık vardı, pikniğe gelenler balık tutardı ama zehirli sudan dolayı artık sivrisinek bile yok ve ağaçlar kurumaya başlamış. Bu zehir buradan dereye, dereden baraja, barajdan da sebze, meyve, ağaç sulanıyor ve hayvanlar içiyor bu su ne kadar sağlıklı olabilir?” diye sordu.
“Malatya’mıza yazık, insanlığa yazık, çocuklarımızın geleceğine yazık”
Yılmaz, “Malatya’mıza yazık, insanlığa yazık, çocuklarımızın geleceğine yazık. Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanı, Sanayi Bakanımıza sesleniyorum. Lütfen görün ve buraya bir el atın. 10 yıldır Malatya’mızın kanayan yarasıdır.” diye konuştu.
Kemal Dişkaya
“Her taraf pislik içinde”
Fabrika atık sularının yeşil alana, insanlara ve doğaya zarar verdiğine dikkat çeken Kemal Dişkaya, yetkililere seslenerek şöyle dedi:
“Buraya bir çare bulun. Her taraf pislik içinde, 15 sene önce geldiğimizde burası her yer yeşillik ve cıvıl cıvıldı ama şu an geldiğimizde hayal kırıklığına uğradık. Ağaçlar sahipsiz, her taraf çöp pis su kokusundan dolayı artık kimse buraya duramıyor.”
“Dünya Coronavirus ile mücadele ederken biz fabrikaların pis atık suyuyla uğraşıyoruz”
Dişkaya, “Kanalın halini görüyorsunuz, 15-20 sene önce biz buraya çoluk çocuk serinlemek için giriyorduk ama şimdi bırakın girmeyi, insan elini dahi koymaya korkuyor. Dünya Coronavirus ile mücadele ederken biz fabrikaların pis atık suyuyla uğraşıyoruz. Gerçekten içler acısı. Gerçek Coronavirus burada bulunuyor.” dedi.
Öte yandan konuyla ilgili görüşme talebemize Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü yetkilileri, olumlu veya olumsuz bir dönüş yapılamadı. (İLKHA)