"26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü" nedeniyle İLKHA'ya konuşan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, uyuşturucu kullananların ailelerine, akrabalarına ve çevrelerine ciddi zararlar verdiğini belirtti.

Şenyiğit, "Uyuşturucu tüm dünyada gerçekten önemli bir sorundur. Bu sorun değişik bölgelerde eroin, esrar olabiliyor. Bunlar toplumumuzu etkileyen önemli bir tehdittir.  İnsan yaşamını yüksek derece olumsuz etkileyen çok kötü bir alışkanlıktır. Çoğu kişinin, 'bir kereden bir şey olmaz' diye başladığını görüyoruz. Bu görüş son derece yanlıştır. Örneğin eroin 1-2 defa kullanıldı mı bırakılması mümkün değildir. Bölgemizde esrarı içenler, 'esrar sigara gibidir. Herhangi bir şey olmaz.' gibi bir takım bazı görüşler var ve bu da kabul edilecek bir şey değildir. Esrarın da uyuşturucu çeşidi olduğunu hatırlatmakta fayda var." dedi.

"Uyuşturucular aylar ve yıllar içerisinde vücudu, beyni, insan yaşamını olumsuz etkileyen alışkanlıklardır"

Uyuşturucudan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Şenyiğit, "Bütün uyuşturuculardan mutlaka uzak durulması gerekir. Bunlar bir an alındığı zaman vücudu tahrip eden alışkanlıklar değildir. Uyuşturucular aylar ve yıllar içerisinde vücudu, beyni, zihni bitiren, insan yaşamını çok olumsuz etkileyen çok kötü alışkanlıklardır ve bu tür bağımlılık yapan maddelerden uzak duralım. Belirli bölgelerde esrar kullanımında ciddi bir artış var. Sürekli basında devlet birimlerinin Hint kenevirinin yakılması, yok edilmesi gibi bu konu hakkında ciddi çalışmalar yapmakta olduğunu okuyoruz." ifadelerini kullandı.

 

"Ailede bir kişi uyuşturucu kullandığı zaman bütün ailesi için bu büyük bir sıkıntıdır"

Aile içerisinde uyuşturucu kullanan bireyin dışlanmaması gerektiğini söyleyen Şenyiğit, ailenin uyuşturucu kullanan bireye psikolojik destek vermesi gerektiğini belirtti.

Şenyiğit, "Ailede bir kişi uyuşturucu kullandığı zaman bütün ailesi için bu büyük bir sıkıntıdır. Çünkü aile ferdinden bir kişi uyuşturucu kullandığı zaman sürekli bir sıkıntı, stres içerisinde olacaktır. Uyuşturucu bulamadığı veya alamadığında kendine, ailesine ve çevresine zarar verebiliyor veya uyuşturucu parasını bulabilmek için hırsızlık yapabiliyor. Ailenin de uyuşturucu kullanan ferdi dışlamaması gerekiyor. Çünkü kullanan ferde psikolojik destek vermesi gerekiyor. Tıbbi yönden de uzmanlara yönlendirilmesi gerekir." şeklinde konuştu.  

"Uyuşturucu kullanımında bir kereden bir şey olmaz mantığı son derece yanlış bir fikirdir"

Gençlere uyuşturucu kullanmamaları için seslenen Şenyiğit, "Gençler lütfen uyuşturucunun her türlüsünden uzak durun. Bir kereden bir şey olmaz mantığı son derece yanlış bir fikirdir. Belli bazı uyuşturucular almanız durumda ömür boyu bağımlı olmak için yeterlidir ve hayatı size ve çevrenizdekilere zindan eder.  Birkaç saatlik bir zevk için hayatınızı bitirmeyin." dedi.

"Uyuşturucuyu bırakmak öncellikle iradeye bağlıdır"

Uyuşturucuyu bırakmak için tavsiyelerde bulunan Şenyiğit " Uyuşturucuyu bırakmak öncellikle iradeye bağlı ve bırakmada net bir karar vermektir. Karar verdikten sonra AMATEM'ler, var. Türkiye'nin her yerinde AMATEM'ler bulunmaktadır. Bunlara başvurulduğu zaman bazen ayakta tedavi ve yatırılarak tedavi edilebiliyor. Buraya başvuranların sicilleri bozulmuyor ve devlet burada psikoloji, ilaç ve her türlü desteği veriyor. Buralara başvuranlarda son derece yüksektir. Lütfen bu tür yerlere başvurmaktan çekinmeyin çünkü çok büyük bir fayda alacaksınız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)