ORTADOĞU’NUN BARIŞI DİYARBAKIR’DAN GEÇER

Osman Baydemir, Diyarbakır ve Türkiye`nin barışa ihtiyacı olduğunu söyledi. Baydemir, "Hepimizin; Kürtler’in, Türkler’in, Araplar’ın, Çerkezler’in, Farslar’ın barışa ihtiyacı var" dedi.  "Hepimizin barışa ihtiyacı var. Elimizi çabuk tutmalıyız. Bahar gelmeden barış köprüsünü kuralım" dedi.

Baydemir, barış çağrısını şöyle dile getirdi: "Ortadoğu`nun barışı Diyarbakır ve Ankara arasında kurulacak barış köprüsünden geçer.

Şam`a, Bağdat`a, Tahran`a, Erivan`a gidecek barış ancak ve ancak Diyarbakır-Ankara arasındaki barış köprüsünün üzerinden geçer. Elimizi çabuk tutmalıyız. Bahar gelmeden bu köprünün inşaatını mutlaka tamamlamalıyız."

Demirtaş: Adaya gitme talebimiz reddedilmez

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı Adası`nda Abdullah Öcalan ile görüşmek için BDP ve DTK eşbaşkanları ile yaptıkları başvuruya Adalet Bakanlığı`ndan bugüne kadar ne olumlu ne de olumsuz bir cevap alabildiklerini söyledi.

Demirtaş, "Reddedileceğini düşünmüyorum. Bu süreç ilerlemek durumundadır. Ben önümüzdeki günlerde ziyaretin gerçekleşeceğini düşünüyorum" dedi.

Diyarbakır`da partisinin dayanışma yemeğine katılan Demirtaş, ziyaret gerçekleşmediği için sürecin askıda olduğunu savundu. Başka bir formül bulununcaya kadar siyasilerin adaya gidişinin süreci ilerletecek tek husus olduğunu kaydeden Demirtaş, "Bu gerçekleşmediği müddetçe sürecin ilerleyebileceğini düşünmüyorum. Bu bizim engelleyici tutumumuzdan, şartımızdan çok; olması gereken şeydir. Bundan sonra süreç nasıl ilerler, gelişmeler nasıl olur hep birlikte takip edeceğiz" diye konuştu.

Karayılan’ın sözleri çok önemli Demirtaş, Murat Karayılan`ın İmralı`daki görüşmelerde PKK ve KCK sistemini Abdullah Öcalan`ın temsil edeceğine yönelik açıklamasını ise şöyle değerlendirdi: "Bu ifadeler çok önemlidir. Hükümet sorunu çözmek istiyorsa, hükümetin özellikle Sayın Öcalan ile yaptığı görüşmelerde kolaylaştırıcı bir açıklamadır. Ben hükümetin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum." Demirtaş, AK Parti’nin ‘Biz Kürtler’i daha fazla temsil ediyoruz’ dediğini, bu konuda samimiyse anadilde eğitim isteğine daha fazla sahip çıkmasını ve Öcalan’ı serbest bırakması gerektiğini sözlerine ekledi.