BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesinin RAHVA mevkiinde yaklaşık bin metrekare alan üzerine kurduğu ve Türkiye`nin birçok üniversitesinde bulunmayan cihazlarla donatılan Merkezi Laboratuar, bölgede yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalı elektrik akımı nedeniyle çalıştırılamıyor.

Üniversite yönetiminin, konu ile ilgili girişimlerde bulunmasına rağmen bu sorunun yetkili kurum ve kuruluşlarca çözülmediği belirtilerek, üniversitesinin sorunları kendi imkânları ile geliştirdikleri projelerle gidermeye çalıştıkları ifade edildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Güney, yapılan projelerin de bu yüzden gerçekleştirilemediğini, özellikle projelerde belirtilen cihazlardan dolayı destek aldıklarını, çalıştıramamaları durumunda projelerde ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını dile getirdi.

Prof. Dr. İbrahim Güney, bulundukları bölgede yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalanmaların, yapılan çalışmaları olumsuz etkilediğini, ayrıca aldıkları cihazların firmalar tarafından elektrik problemi yüzünden kurulamadığını dile getirdi. Güney konuşmasını şöyle sürdürdü: \"Burada yaşanan aksaklıklar için gerekli kurumlara başvurular yaptık. Bu konuda yaşayacağımız sıkıntılardan kendilerini sorumlu tutacağız. Bu kurum bize düzenli elektrik vermekle sorumludur. Burada yaptığı hizmetin kalitesi tartışılır. Bitlis elektrik kesintisinin sık yaşandığı bir yerdir. Kesin olarak yatırım yapılması gerekiyor. Yöneticilerin de bunu kabul etmesi gerekiyor. Bu sorunu kabul etmedikçe, sorunu çözmek için çalışılmadıkça bu sorunlar çözülmez.\"

Bu sorunun sadece üniversitenin değil Bitlis sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güney, \"Burada milyonlarca lira yatırım mevcut. Devlet Planlama Teşkilatından, projelerden bize gelen birçok cihaz var. Bu cihazların çalışabilmesi, düzgün elektrik üretimi ile mümkündür. Hiçbir firma buraya cihazını kurmak istemiyor. Çünkü garanti kapsamında düzgün gelmeyen elektrikte sorumluluk kabul etmiyorlar. Bunun için tutarlı kesintisiz elektrik gücü gerekiyor. Bunu bize sağlayamadılar. Firmalar kurulumlarını yapmadan önce elektrik akımının dalgalı ve yeterli olup olmadığını kontrol ediyorlar. Eğer elektrik akımları yetersiz ve dalgalı ise bu cihazları kurmuyorlar. Bu cihazların sağlıklı ve düzgün çalışmaları için 24 saat elektriğin kesintiye uğramadan gelmesi gerekir. Aksi taktirde milyonlarca liralık cihazlara zarar verir\" diye belirtti.

Güney, üniversite olarak kendi imkanlarıyla geliştirdikleri projelerle önümüzdeki aylarda ciddi adımlar atarak bu sorunları gidermeye çalışacaklarını ifade ederek, \"Bitlis`te şu anda üniversite olarak suyumuzu da kendimiz üretiyoruz. Kanalizasyonumuzu da kendimiz temizliyoruz. Elektrik konusunda da ciddi projeler için çalışmalar yapıyoruz. Kendi elektriğimizi nasıl üretebiliriz bu arayışın içindeyiz. Burada en önemli sorunlardan biri elektriktir. Biz bu sorunların çözüleceğini umuyoruz. Belediyenin ve diğer kamu kuruluşlarının konuya eğilmelerini bekliyoruz\" şeklinde sözlerini tamamladı.

Araştırma görevlilerinden Fatih Kuluöztürk ise, bulundukları laboratuarda yaklaşık 650-700 milyon dolarlık cihazların bulunduğunu, ancak bu cihazlarla elektrik kesintileri ve dalgalanmaları nedeniyle düzenli bir çalışma ve araştırma yapamadıklarını dile getirdi. Cihazların, pahalı olması ve elektrik arızlarının garanti kapsamı dışında tutulması nedeniyle çalıştıramadıklarını söyledi. Kuluöztürk, birçok projenin bu yüzden askıda kaldığını, çözüm için ciddi bir planlamanın yapılması gerektiğini belirtti. (Şükrü Tontaş - İLKHA)