Türkiye’nin çoğu bölgesinde düzenli yağışların buğday ve diğer ürünlerin kalitesi üzerinde olumlu etkide bulunduğunu vurgulayan Doğan, verimin çiftçilerin beklentilerini karşıladığını ifade etti.
Bu sene yağışların düzenli yağmasından dolayı çiftçinin verimden memnun olduğunu belirten Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, TMO’nun fiyatlıları erken vermesi ve geçen yıla nazaran ortalama yüzde 20 artırması da çiftçinin yüzünü güldürdü.
"Genel olarak bir milyon 100 bin dönüm her sene ekiliyor"
Batman’da ekilen arazi miktarı oranının iyi olduğunu belirten Doğan, “Batman ilimizde toplamda bizim ekilebilir arazi miktarımız bir milyon 100 dönüm civarıdır. Tabi seneden seneye 200 bin civarı aşağı yukarı olabiliyor. Genel olarak bir milyon 100 bin dönüm her sene ekiliyor. Toplamda 120 ile 150 bin ton arası buğday verimi, arpada 50 bin ton civarı, mısırda sulu şartlarda 80 bin ton bazen de 90 bin tona çıkabilen bir rekoltemiz söz konusu. Kırmızı mercimekte Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli bir ürünü olduğu gibi Batman için de mercimek önemli bir üründür. Mercimekte 20 ile 25 bin ton civarı her sene rekolte alabiliyoruz.” dedi
“Alternatif ürün geliştirmek amacıyla yaptığımız çalışmalarımız var”
Fıstık ekimi Batman’da hızla ilerlediği gibi farklı tarım ürünlerine de yer verdiklerini ifade eden Doğan, “Son yıllarda bölgemizde fıstık ekimi epey yaygınlaştı. Henüz verimi tam olarak alınmamış olsa da şu anda Batman’da 60 bin dönüm civarı ekili alanımız var. Ve bu gittikçe artıyor. Dolayısıyla Batman’ın genel anlamda tarım bitki deseni profili bu şekildedir. Alternatif ürün geliştirmek amacıyla yaptığımız çalışmalarımız var. Tıbbi aromatik alanında kekik, lavanta gibi çalışmalara başladık. İnşallah ileriki dönemlerde bölgede yetişir. Tarım il müdürlüğünün bölgede başlattığı ve eskiden çok ekilen ve yaklaşık 15 yıldır ekilmeyen susamı ikinci bir ürün olarak bölgeye kazandırmayı planlıyoruz.” dedi
“Her ne kadar üretici çiftçimizin emeğini karşılamasa bile yine de önceki yıllara göre iyi bir fiyat verildi”
Hasat zamanın başladığını belirten Doğan, “Bölgemizin esas ürünü olan ve kuru tarım arazi şartlarında ve kısmen de sulu arazilerde yetiştirilen buğday ürününün hasat dönemidir. Aynı şekilde arpa ve mercimeğin de hasat dönemidir. Genel olarak bu sene iyi bir rekolte bekliyoruz. Buğday, arpa ve mercimekte çok şükür Batman’daki ekin alanlarımızda verim iyi, yani çiftçilerimiz genel olarak memnun durumdadırlar. Malumunuz buğday, mısır ve mercimek fiyatı bu sene bir önceki seneye ortalama yüzde yirmi gibi bir artış oldu. Bu da iyiydi ve çiftçilerimiz için de sevindiriciydi. Her ne kadar üretici çiftçimizin emeğini karşılamasa bile yine de önceki yıllara göre iyi bir fiyat verildi. Gerçeğini de söylemek gerekirse çiftçinin de beklediği bir fiyattı ve biraz da üzerinde oldu. Şu anda piyasalar en üst başfiyata yetişmemiş olsa da yine de fena değil. Piyasada buğdayda 1,65 lira civarı alıcısını buluyor. Başfiyatımızda 1,80 lira civarı açıklanmıştı. Genel olarak tabloya baktığımızda ortalama memnun edici bir fiyat söz konusudur.” İfadelerini kullandı.
“Tarımsal üretim insan gıdasının temelini oluşturuyor”
Tarımın insanlık üzerindeki önemine değinen Doğan, “Bizim bundan sonraki beklentimiz tarım camiası ve ziraat odası olarak, verilecek prim, gübre ve mazot desteğinin hala yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Biraz daha yükseltilebilir çünkü tarım sektörü çok önemli bir sektör malumunuz bütün dünyada Covid-19 pandemisi sorunu baş gösterirken bütün alanlarda; eğitimden sanayiye her yerde işler durma noktasına gelmişken, gıda da ise bütün dünya ülkelerinde tek fikir vardı; tarımsal üretimin artırılmasıydı. Çünkü tarımsal üretim insan gıdasının temelini oluşturuyor. Dolayısıyla burada çiftçiliğin ve tarımın önemi bütün dünya ülkelerinde ve Türkiye’de de bir kez daha önemi anlaşılmış oldu. Dolayısıyla en büyük desteğin çiftçilerimize ve üreticilerimize gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.
Doğan , “Ülke olarak tarım potansiyelimiz iyidir. Bütün dünyada tarımsal üretim için tarımsal rekabet için ithalatın önlenmesi için ve Türkiye’deki üretimin artması ama aralıksız üretimin artırılması için çiftçilerimize destek bekliyoruz. Tarım Bakanlığının her anlamda projeler geliştirerek çiftçilerimize destek olarak üretimi hep birlikte artırmayı hedefliyoruz.” dedi. (İLKHA)