Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bank of Amerika Merrill Lynch`in organize ettiği ve yaklaşık 400 yatırımcı ve fon yöneticisinin katıldığı toplantıların ardından New York`taki Türkevi`nde basın toplantısı düzenledi.

Londra ve New York`ta 4 gündür 400 fon yöneticisiyle birebir ya da gruplar halinde görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Şimşek, ``Bu fonlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 10 trilyon dolarlık kaynağı yönetiyorlar`` dedi.

Bu yıl 13`üncüsü düzenlenen bu toplantıların önemli bir kısmına katıldığını dile getiren Şimşek, ``Amacımız Türkiye`ye uzun vadeli, stabil kaynak çekmek. Türkiye`nin güçlü, sürdürülebilir büyümesi açısından dış kaynağa ihtiyacımız var. Türkiye`de yatırımlar için, istihdamın artırılması için hem Türkiye`deki hem de küresel düzeydeki kaynakları biz sürekli bir şekilde harekete geçirme çabası içindeyiz`` diye konuştu.

Toplantıda Avrupa Birliği`ndeki kriz, petrol fiyatlarının etkisi, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin etkisinin gündeme geldiğini ifade eden Şimşek, Türkiye`ye güvenin oldukça yüksek, yatırımcıların da iyimser olduğunu dile getirdi.

Şimşek, Türkiye`nin geçen yıl cari açığı kendi politikalarıyla yönetme dirayeti gösterdiğini belirterek, ``İlk defa Türkiye çok yüksek bir cari açığı kendi aldığı tedbirlerle kontrol altına aldı ve bir resesyon yaşamadan, ekonomide bir daralma yaşamadan kontrol altına alma başarısını gösterdi`` diye konuştu.

Mehmet Şimşek, ``Birçok yatırımcı Türkiye`yi, bırakın BBB- düzeyde, çok çok daha yüksek düzeyde yatırım yapılabilir ülke olarak değerlendiriyor, o çerçevede fiyatlıyorlar. Birçok yatırımcının `Türkiye artık gelişmiş ülke kategorisinde değerlendirilmeli` şeklinde ifadeleri de oldu`` diye konuştu.

Kredi notunu önemsediklerini anlatan Şimşek, ``Türkiye kendi evini düzene koymaya devam ederse ki bu konuda en ufak bir tereddüt yok. Eminim eninde sonunda uluslararası reyting kuruluşları çok geriden de olsa not artırımına mecbur kalacaklar`` ifadesini kullandı.