Çin'in Vuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya hızla yayılan Coronavirus (Covid-19) salgının Türkiye’de de görülmesiyle sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere birçok önlem alındı. Ancak bu önlemler 1 Haziran gevşeterek normalleşme adımları atmaya başladı.
Normalleşme ile birlikte kurallara uyulmamasından kaynaklı vaka sayısında ciddi bir artış yaşanmaya başladı. Özelikle havaların ısınmasıyla birlikte Coronavirus’ün biteceği düşüncesi rehavete neden oldu.
Vaka sayısında ciddi artışın gözlendiği Mardin’de son bir hafta içinde 8 kişi hayatını kaybetti. Mardin STK Platformu Başkanı Dr. Ahmet Ceylan, Türkiye’de Coronavirus önlemlerinin gevşetilmesinin ardından başlayan normalleşme sürecinde vatandaşlara “Kurallara uyun” çağrısında bulundu.
“1 Haziran’dan sonra ‘Yeni Sosyal Hayat’ dönemi başlatıldı”
Dr. Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, “Bilindiği gibi Çin’den dünyaya yayılan Coronavirus salgını bu güne kadar 8,7 milyon insana bulaşmış yaklaşık 480 bin insanın ölümüne sebep olmuştur. Bütün dünyada çok ciddi ekonomik, sosyal, siyasal problemlere sebep olmuştur. En güçlü ülkeler dâhil olmak üzere bütün dünyada çok ciddi ekonomik sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Pandemi sürecini iyi idare edemeyen ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya gibi pek çok ülke, ağır ekonomik ve sosyal faturalar ödemek zorunda kalmışlardır. Dünyada durum pek iyiye gitmemektedir. Sonbaharda dünyanın ikinci ve daha yıkıcı bir dalga ile karşılaşma ihtimali vardır. Halkımızın da özverisi ile ülkemiz, salgın sürecini başından beri çok başarılı bir şekilde idare etmiş, en az hasarla süreci bugüne kadar getirebilmiştir. 1 Haziran 2020 tarihinden beri ‘Yeni Sosyal Hayat’ dönemi başlamıştır.” dedi.
“Bölge illerinde vaka sayılarında belirgin bir artış var”
Yeni dönemi yanlış değerlendiren ve kurallara uymayan bir kısım sorumsuz kimseler sebebiyle başta bölge illeri olmak üzere pek çok yerde salgının yeniden yayılma tehlikesi zuhur ettiğine dikkat çeken Ceylan, “Üzüntü ile belirmem gerekir ki, Cizre, İdil, Nusaybin, Midyat, Artuklu ve Kızıltepe’de vaka sayılarında belirgin bir artış var. Öncelikle kendimizin, ailemizin, üzerimizde sayılamayacak kadar hakları olan büyüklerimizin olmak üzere, bütün halkımızın sağlığı için, herkesi sağlık bakanlığının belirlediği salgınla mücadele kurallarına titizlikle uymaya çağırıyoruz. Aksi takdirde her şeyden daha önemli olan sağlığımızı kaybetmenin yanında çok büyük ekonomik zararlara uğrama riski ile karşı karşıya kalacağımız konusunda, Mardin STK Platformu olarak kendimizi, halkımızı uyarmak zorunda hissediyoruz.” diye konuştu.
“Herkesi salgınla mücadele ile ilgili kurallara uymaya çağırıyoruz”
“Bugüne kadar başarılı bir şekilde yönetilen pandemi sürecine biz de olumlu katkıda bulunalım.” Diyen Ceylan, “Hastalığın, işsizliğin ve fukaralığın ülkemize çökmemesi için salgınla mücadele tedbirlerine titizlikle uyalım, uymayanları uyaralım. Ateş düştüğü yeri yakar, sonradan gelen pişmanlık fayda vermez. Tekrar ediyoruz: Mardin STK Platformu olarak, herkesi salgınla mücadele ile ilgili kurallara uymaya çağırıyoruz. Bu amaçla salgın ve alınacak temel tedbirlerle ilgili kısa bilgi vermeyi gerekli görüyoruz. Covid-19 virüsü hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasla ya da damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşan viral bir hastalıktır. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, çoklu organ yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Coronavirus kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında değişmektedir.” ifadelerini kullandı.
Covid-19 karşı 9 maddelik tavsiyeler
Ceylan, Covid-19 virüsünün bize bulaşmaması için 9 maddeden oluşan tavsiyelerini şöyle sıraladı:
“-Eller, sık sık en az 20 saniye sürecek şekilde sabunlu su ile usulüne uygun yıkanmalı. Sabunlu su ile yıkama imkanı yoksa el dezenfektanı ya da kolonya ile dezenfekte edilmeli.
-Ellerle; ağız, burun ve gözlere dokunmamaya azami dikkat gösterilmeli.
-Bulunduğumuz kapalı alanları sık sık havalandırmalı. Mümkünse pencereler sürekli açık bırakılmalıdır.
-Kamusal alanda mutlaka ağzımızı ve burnumuzu kapatacak şekilde usulüne uygun olarak maske kullanmalıyız
-Diğer insanlarla aramıza en az 1,5 metre mesafe koymalıyız.
- Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıyız. Çarşıya, pazara, kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldığımız takdirde en üst düzey tedbirleri almalı, çok dikkatli davranmalıyız.
- Dışarıya çıkmak zorunda olanlar, ev ortamında diğer aile bireylerine ve özellikle 60 yaş üstü büyüklere mesafeli durmalı mümkün mertebe aynı odada bulunmamaya dikkat edilmelidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Yeterli ve düzenli uyku alışkanlığı kazanılmalı.
-Ateş, öksürük, baş ağrısı, ishal, koku veya tat alma kaybı gibi belirtiler bir günden fazla sürerse hemen maske takıp doktora gidilmeli. Diğer insanlara buluşmaması için özen gösterilmeli.”
“Maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına özen gösterelim”
Maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına özen gösterilmesini isteyen Ceylan, “Halkımıza samimi çağrımızdır: Bizim, sevdiklerimizin özellikle annemizin, babamızın, dost ve akrabalarımızın, hepimizin sağlığı için bu kurallara uyalım uymayanları uygun bir dille uyaralım. İşsizliğin daha çok artmaması, gelir kaybının olmaması, işyerlerinin kapanmaması, ekonomik krizin derinleşmemesi için, birey olarak, aile olarak, halk olarak herkesi yukarıda belirtilen pandemi ile mücadele kurallarına titizlikle uymaya çağırıyoruz.” dedi. (İLKHA)