VAN - Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, halk arasında \"Cüzzam\" olarak bilinen \"Lepra\" hastalığının bilgisizlik nedeniyle hala korkulan bir hastalık olmaya devam ettiğini, ancak Erken teşhis ve uygun tedavi ile hastaların topluma kazandırılabileceğini söyledi.

Acar, cüzzamın en sık çevresel sinirleri ve deriyi, bazen de göz, kaslar, kemik ve testis gibi diğer organları tutabilen kronik bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydetti.


İnsanların çoğunun bu hastalığa karşı doğal bir bağışıklığa sahip olduğunu, ancak az sayıda kişide bu doğal bağışıklığın mevcut olmadığını ifade eden Dr. Acar, dirençsiz kişilerin dışarıya bir lepra basili çıkması ya da tedavisiz bir hastayla uzun süreli ve yakın temasta bulunması halinde cüzama yakalanabileceklerini belirtti.


\"Bulaşıcılığı son derece düşük olan hastalıktır\"
Bulaşıcılığı son derece düşük olan hastalığın oldukça yavaş seyirli olduğunu, kötü hijyen ve kalabalık yaşam koşullarının bulaşmayı kolaylaştırdığını kaydeden Dr. Acar, \"Bu nedenle hastalık dünyada en sık geri kalmış toplumlarda görülmektedir\" dedi.

Cüzzamın sıklıkla solunum yoluyla bulaştığını, hastalığa ait ilk belirtilerin basil vücuda girdikten 2-7 yıl sonra ortaya çıktığını kaydeden Dr. Acar, \"Geç tanı ya da doğru tedavi uygulanmaması hastalığın seyri sırasında çevresel sinir dokusunda oluşan yıkıma bağlı olarak özellikle el, ayak ve gözde bazı şekil bozuklukları ve sakatlıkların ortaya çıkabilir\" ifadelerini kullandı.


\"Van`da 123 hasta takip ediliyor\"
Hastalığın Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Oda Başı Tıp Merkezide tedavi edildiğine dikkat çeken Acar, \"Van`da 2012 itibariyle yapılan tespit sonucu 94′ü erkek 29′u kadın olmak üzere toplam 123 lepralı hasta takip ediliyor\" diye konuştu.


Lepra hastalığının hala bilgisizlik nedeniyle korkulan ve korkutmakta kullanılan bir hastalık olmaya devam ettiğini belirten Acar, hastaların dışlanmaması için halkın bilinçlendirilmesi ve hastaların sosyal koşullarının düzeltilmesinin önemli olduğunu ifade etti. (Murat Dalgın-İLKHA)