EKONOMİ SERVİSİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Körfez Belediyesi tarafından düzenlenen "4. Uluslararası Marmara Sosyal ve Fen Bilimleri Kongresi"ne telekonferans sistemiyle katılan Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, salgın sonrası dünyada, 3 ana unsurun daha fazla önem kazanacağının açık olduğunu aktararak, "Bio-güvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliği, önümüzdeki on yılların gündemi olacak. Zira ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, insan için önce yeme-içme ihtiyaçları, hemen akabinde ise güvenlik gelir. Tabii bizim atalarımız ihtiyaçlar hiyerarşisini asırlar önce, daha güzel özetlemiş ve demiş ki, 'Karnı tok, sırtı pek!' Yani gıda, yani güvenlik." değerlendirmesinde bulundu.
"DİJİTAL TARIM PAZARI'NA 14 BİNDEN FAZLA ÇİFTÇİMİZ KAYIT OLDU"
Salgının, şu anda gelinen noktada bu dijitalleşme işini tercih yerine mecburiyete bıraktığına işaret eden Pakdemirli, şöyle konuştu: "Biz de Bakanlık olarak bu kapsamda, son 4 ayda, teknolojiyle tarımın yolunun kesiştiği projeleri, birer birer devreye aldık, sahaya indirdik. Çiftçilerimizin ürünlerine rahatlıkla pazar bulabileceği, tüketicimizin ve esnafımızın ise aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebileceği teknoloji platformu Dijital Tarım Pazarı'nı (DİTAP), halkımızın hizmetine sunduk. Lansmandan bu yana sisteme 14 binden fazla çiftçimiz kayıt oldu. Ben inanıyorum ki bir fırsat eşitliği projesi olan DİTAP ile küçük üretici ve sermaye sahipleri aynı ortamda daha etkin bir biçimde buluşacak, birçok bakımdan önemli tasarruflar yaparak da enerjilerini doğru yolda kullanabilecekler. Tabii biz, tarımda inovasyona inanıyor ve geniş tabanlı uygulamalara yatırım yapıyoruz.''
"GIDA İSRAFININ YÜZDE 2 AZALTILMASI 10 MİLYAR LİRALIK TASARRUF DEMEK"
Geçen ay, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile "Gıdanı koru sofrana sahip çık" kampanyasını duyurduklarını belirten Pakdemirli, bu kampanyayı oldukça önemsediklerini söyledi. Pakdemirli, "Ülkemizde maalesef her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor fakat isabetli bir farkındalık oluşturduğumuz takdirde, ülkemizdeki gıda kayıpları ve israfında gerçekleştirilecek sadece yüzde 2'lik bir iyileşme, 10 milyar lira tasarruf demek. Bu da yılda 360 bin ailenin, 1 yıllık asgari geçim rakamına karşılık gelmektedir. Bu nedenle artık 'Gıdanı koru, sofrana sahip çık' diyoruz." ifadelerini kullandı.