Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan LGS’nin sorunsuz ve güvenli bir şekilde yapılması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

Sınav öncesi tüm okullar dezenfekte çalışmaları kapsamında yıkandı. Midyat’ta 52 okulda, 3 bin 400 öğrenci LGS’de ter dökecek.

Covid-19 uyarısı
Covid-19 salgınına karşı uyarılarda bulunan Altay, sınav esnasında dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri hatırlattı.

Altay, “Okullarımızda sınav öncesi öğretmenlerimiz tarafından, öğrencilerimize ve velilerimize sosyal mesafe kuralına uyma, maske takma ve Covid-19 hakkında bir bilgilendirme yapılacaktır. Daha sonra sınav görevlilerine, öğrencilerimize el antiseptiği verilecek  ve maske dağıtılacaktır. Sınavda görevli öğretmenlerimiz tarafından, öğrencilerimiz sosyal mesafeye uygun bir şekilde sınava alınacaktır. Çocuklarımız için en uygun sınav ortamı hazırlanmıştır. Bizler sınav için tüm tedbirlerimizi aldık, öğrenci, veli ve vatandaş olarak aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini istiyoruz.” dedi.  

Liselere giriş sınavında kim, ne yapmalı?

Görevli, öğrenci, veli ve vatandaşların sınav öncesi ve sonrasında kimin ne yapması ve nasıl davranması konusunda bazı hususları 3 başlık altında dile getiren Altay, Coronavirüs konusunda azami hassasiyet gösterilmesi çağrısında bulundu.

Sınav yürütme komisyonundaki görevliler ne yapmalı? 

Altay, şunları söyledi:

“Tüm derslikler ve okul bölümleri sınavdan önce dezenfekte edilecek. Öğrencilerin okul bahçesine girerken bir görevli tarafından öğrencilere maske dağıtımının yapılması. Öğrencilere maske dağıtacak olan görevlinin eldivenli olmasını sağlayacak. Sınavın uygulanacağı her salona kolonya, el dezenfektanı ve peçete konularak bu temizlik malzemeleri görevliler ve öğrencilerin rahatlıkla ulaşabileceği bir yerde bulunmasını sağlayacak. Öğrenci velisi ya da yakınlarının, sınav binasına ve bahçesine alınmamasını sağlar, mümkünse beklemeleri için uygun bir alan gösterir. Öğrenci velisi ya da yakınları beklerken, Covid-19 açısından dikkat etmeleri gereken noktalar, Bina Sınav Komisyonu ya da sınav görevlileri tarafından, "Değerli velilerimiz, sınav bitiminde öğrencilerimizi kapının önünde yığılma oluşturmayacak şekilde bekleyiniz.” uyarıları yapılacak. Salon görevlilerinin sınav salonlarına cep telefonu ve benzeri iletişim araçları ile girmemesini sağlamak. Sınav binasına girişte yapılacak kimlik kontrolünün kimliklere dokunulmadan yapılmasını sağlamak. Okul müdürlükleri tarafından gerekli tedbirler alınarak velilerin okul bahçesine girmeleri engellenecek ve yine velilerin sosyal mesafeye uymaları konusunda anonslar yapılacak ve okulun belli yerlerine gerekli uyarı levhaları asılacak. Okulda görevli idareciler sınavdan en az iki saat önce hazır bulunacak. Öğrencilerin önceden dezenfekte edilmiş binalara maskeleri takılı olarak olarak bekletilmeden sosyal mesafe korunarak sırayla içeri girmelerini sağlamak. Tüm okullarımızda görevli rehber öğretmenlerimizin okul bahçelerinde sınav boyunca velilerimize ve öğrencilerimize yardımcı olmalarını sağlamak. Sınav giriş belgeleri okul yönetimlerince sınavdan önce öğrencilerin sıra numarasına göre masalarında bulunmasını sağlamak. Birinci oturum sonunda kullanılan maskelerin yere atılmadan kontrollü şekilde görevliler tarafından toplanmasını sağlamak. Gerek birinci oturum sonunda gerekse sınav bitiminde, tüm öğrenciler aynı anda dışarı çıkarılmayacak. Binanın durumuna göre zaman aralıklarıyla gerekirse sınıf sınıf olmak üzere sosyal mesafeyi koruyacak şekilde öğrenciler gerekli önlemler alınarak sınav salonu ve binadan çıkartılması.”

Öğrenciler ne yapmalı?

Öğrencilerin yapması ve uyması gereken kurlara da değinen Altay, şunları kaydetti:

“Sınav gününde beyninizin en iyi şekilde çalışması için sadece sağlıklı besinlerden gelen enerjiye değil, aynı zamanda yeterli, iyi bir uykudan gelen enerjiye de ihtiyacı vardır. Sınava girecek olan öğrencimizin sınav akşamı biraz erken yatması gerekir. Öğrenci sınava mutlaka kahvaltı yaparak gelmeli. Sınav günü öğrenciler sınava Kimlik Kartları ile gelmeli. Öğrenciler bu yıl ilk kez sınava kendi okullarında girecek ve yanlarında kalem, kalemtıraş, silgi, su getirmeli. Okul girişinde görevliler tarafından kendisine verilen maskeyi takmalı. Sınav arasında sosyal mesafe kurallarına uymalı gereksiz temaslardan uzak durmalı. Su içmek isteyen öğrenciler maskelerini kenarlarında bulunan lastiklerinden tutarak çıkarmalı, maskelerin ağız ve burnu kapatan ön yüzüne asla dokunmamalıdır. Maskeler yine kenarlarda bulunan lastiklerinden tutularak takılmalı ve sonrasında eller el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Öğrenciler okul koridorları ve okul bahçesinde maskelerini çıkarmamalıdır. Birinci oturumdan sonraki arada okul bahçenin dışına çıkmamalı. Sınav bitiminde sosyal mesafe kurallarına uyarak binayı terk etmeli.”

Veliler ve çevredeki vatandaşlar ne yapmalı?

Son olarak veli ve çevrede bulunan vatandaşların uymaları gereken kuralları hatırlatan Altay, “Sınav günü velilerimiz sınav yapılacak olan okul bahçesinden içeri girmemeli. Okul önünde öğrencilerini bekleyecek olan velilerimiz sosyal mesafe kurallarına uymalı. Okul önünde uygun bir alanda öğrencisini bekleyen velilerimiz mutlaka maske takmamalı. Birinci oturumdan sonra zorunlu olmadıkça sınava girecek olan öğrencisini dışarı çıkarmamalı ve birinci oturumla ilgili sorulan sorular hakkında konuşmamalı. Sınav günü çevredeki vatandaşlarımızın gürültü ve ses kirliliği yapmamalı. Trafikte olan sürücüler o gün sınav yapıldığından gereksiz korna çalmamalı. Sınav günü okullara yakın olan inşaatlarda sınav süresince öğrencilerimizin rahatsız olmaması için çalışmalar durdurulmalı.” uyarısında bulunarak sınava girecek öğrencilere başarılar diledi. (İLKHA)