TEKNOLOJİ SERVİSİ
Pittsburg Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacı, virüslerin üzerine tutunamadığı bir tür kumaş geliştirdi. Üstelik kumaş tekrar tekrar yıkanıp kullanılabiliyor. Dr. Anthony J. Galante ve arkadaşları tarafından yapılan araştırma ile ilgili makale ACS Applied Materials & Interfaces’te yayımlandı. Yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisine aldığı bugünlerde, pek çok ülke sağlık çalışanlarını virüslerden korumakta zorlanıyor.
Karşılaşılan en önemli sorunlardan biri sağlık çalışanlarının kullandığı kıyafetlerle ilgili. Virüsler bu kumaşların üzerine tutunarak yayılabiliyor. Her ne kadar kumaşların yüzeyini işlemlerden geçirerek kan ve tükürük gibi çeşitli sıvıların kumaşa bulaşmasını engellemek mümkün olsa da bu yöntemler uzun süreli koruma sağlamıyor, kumaş yıkandığında ya da ovalandığında etkinliğini yitiriyor.
VİRÜSLERİ DE UZAK TUTUYOR
Pittsburg Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacı tüm bu sorunlara çare olabilecek bir kumaş geliştirmişler. Yeni kumaş sadece kan ve tükürük gibi sıvıları değil virüsleri de uzak tutuyor. Üstelik tekrar tekrar yıkandıktan, ovalandıktan ve hatta usturayla çizildikten sonra bile bu özelliklerini korumaya devam ediyor.
Yapılan testler kanın, proteinlerin ve bakterilerin kumaşa bulaşmadığını gösteriyor. Ayrıca kumaşın virüslere karşı da koruma sağlayıp sağlamadığını test etmek için adenovirüslerle testler yapılmış. Sonuçlar, akut solunum yetmezliği ve göz nezlesine sebep olduğu bilinen bu virüslerin de kumaşa tutunamadığını göstermiş. Şu an için aynı durumun betakoronavirüsler ve özellikle COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsü için de geçerli olup olmadığı bilinmiyor.
Geliştirilen kumaştan sağlık alanında çeşitli amaçlarla yararlanmak mümkün. Sağlık çalışanlarının kıyafetlerinde ya da sağlık kurumlarındaki koltukların ve sandalyelerin üretiminde bu kumaş kullanılabilir. Böylece hastalardan sağlıklı insanlara virüs bulaşmasına karşı önlem alınabilir.