Muş Damızlık Sığır Üreticileri Birliği'nden Adıyaman'a gelen çiftçiler ve birliğin koordinatörleri, Adıyaman'daki süt toplama merkezlerinde incelemelerde bulundu.
Çiftçiler ve koordinatörler, burada sütün toplanması ve muhafaza edilmesinden satışına kadar geçen evreler hakkında bilgi aldı.
"Süt çok çabuk bozulabilen bir gıda maddesidir"
Sütün nasıl alındığını, hangi şartlarda muhafaza edildiğini ve hangi aşamalarla tüketiciye ulaştığını yerinde incelemek için Adıyaman Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Sırrı Öztürk'ten bilgi alan Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, konuyla ilgili olarak "Süt çok çabuk bozulabilen bir gıda maddesidir. Süt toplama merkezlerinde titizlikle alınan günlük 60 ile 80 ton arasında süt işlenmiş olarak sanayiye gitmektedir. Sütün sanayiye ulaştırılmasında bu kadar büyük bir başarı varsa bunun arkasında mutlaka diğer üreticilerimizin de bir hassasiyeti var. Birliğimiz bu üreticimize bir eğitim vermiş, sütün hijyeni, ahırın hijyeniyle ilgili. Adıyaman bu anlamda sıcak bir bölge olmasına rağmen sütün pazara ulaştırılmasında soğuk zincire dikkat etmesi taktire şayandır." dedi.
İşletmelerin faal olarak devam etmesinin, bakanlığın desteklerinden faydalanmasına neden olduğunu belirten Kiyas "İlimizde büyükbaş hayvancılık konusunda gerek vatandaşlarımızın kendi sermayeleriyle kurduğu işletmeler, gerekse bakanlığımızın hibeleriyle kurduğu işletmelere sürdürülebilirlik konusunda çok başarılıdırlar. İlimizde şu an 8 arı iletme bulunmaktadır. Buradaki sütlerde hijyen bir şekilde pazara sunulmaktadır. Süt toplama merkezlerinin çoğalması aynı zamanda bakanlığımızın desteklediği çiğ süt desteğini de artırmaktadır. İlimizde de bu tankların kurulması, bu merkezlerin artması birliğin bizatihi buna öncülük etmesi bakanlığımızın desteğinin de çiftçiye ulaştırılmasına büyük bir aracılık etmektedir." ifadelerini kullandı.
"Günlük 60 ile 80 ton süt topluyoruz"
Kurdukları süt toplama merkezlerinde günlük 350 kg süt toplamakla başladıkları işe, mevsime bağlı olarak 60 ile 80 tona yükselttiklerini belirten Adıyaman Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Sırrı Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
11 süt toplama merkezi 80'den fazla süt toplama noktamız var. Gerek birliğimizin projelerden elde ettiği ve üreticiye verdiğimiz emanet süt toplama tankları, gerekse üreticimizin kendi çiftçiliğinde satın almış olduğu tanklar olsun, gerekse de toplama merkezlerimiz olsun toplamda 80 toplama noktamız var. Sahadaki 2 büyük aracımızla sütlerimizi alıyoruz. Ulusal firmalara süt satıyoruz. Şu anda üreticiden sütü alıp sanayiye gönderirken de en iyi şekilde süt sağlığından, hayvan sağlığına en hijyen bir şekilde sütü tüketiciye ulaştırma çabası içerisindeyiz. Bir taraftan üretirken öte yandan insan sağlığını da koruma amacındayız.
"Günlük toplam 30 ton süt toplam ile bu işe başlayacağız"
Muş'ta 17 köyde süt toplamaya başlayacaklarını belirten Muş Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Proje Koordinatörü Ayhan Özyurt, "Günlük toplam 30 ton süt toplam ile bu işe başlayacağız. Sütün sağlık ve kaliteli bir şekilde alınması ve sanayiye aktarılması noktasında Adıyaman ilimiz bölgede örnek bir ildir. Biz, buraya 17 noktada görev alacak arkadaşlarımızın sütün alımı, kabulü, kalitesine yönelik ilk elden nasıl geçmesi gerektiği konusunda yerinden ilgili arkadaşlar tarafından uygulamalı bir şekilde bilgi edinildi." dedi. (İLKHA)