Dünya kayısı başkenti olarak bilinen, Türkiye’nin kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ınını, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85’ini karşılayan Malatya’da, iklim değişikliğinden dolayı bu yıl rekoltede geçen yıla göre düşüş bekleniyor.
2019 yılı rekoltesi, yaş kayısı da 391 bin 792 ton, kuru kayısı da ise 87 bin 642 ton olarak açıklanmıştı. 2020 yılı yaş kayısı rekoltesi 381 bin 737 ton, kuru kayısı ise 85 bin 275 ton olarak açıklandı.
Dünyanın dört gözle beklediği Malatya kayısısı 2020 yılı tahmini rekoltesi, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklandı.
Yapılan açıklamada, Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri tarafından 2-24 Nisan tarihleri arasında kayısı verim değerleri bağımsız olarak İstatistik Veri Ağı sistemine dönemler halinde girildiği belirtilerek şöyle devam edildi:
“Daha sonra 2020 yılı için Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün (BÜGEM) talimatları doğrultusunda ve İl Müdürlüğümüzün koordinesinde Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ile Ziraat Odası üyelerinin bulunduğu “Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu” oluşturulmuştur. Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendikten sonra komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları yapılmıştır. Saha çalışması bitince komisyon üyeleri toplanarak, ilçelerin istatistik veri ağına girdiği iki dönem tahmin rakamları ile saha çalışması verileri değerlendirilerek rekolte tahmin çalışmalarını tamamlamışlardır.”
Açıklamanın devamında, “Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; 2020 yılı Kayısı Rekoltesi yaş olarak tahmini 381 bin 737 ton olarak belirlenmiştir.Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 40 bin 637 ton olup; kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 341 bin 100 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 85 bin 275 ton olarak tahmin edilmektedir.” denildi.
İlde 1978 yılından bugüne İl Müdürlüğü tarafından rekolte tahminlerinin açıklandığı hatırlatılan açıklamada, “Bu veriler dikkate alınarak ihracat ve iç piyasaya sunulan kayısı miktarları değerlendirildiğinde, yıllar itibariyle tespit edilerek açıklanan rekolte tahminlerinin doğruya yakın olduğu görülmektedir. Resmi olarak “Kayısı Rekolte Çalışması” komisyonumuz dışında, İlimizde herhangi bir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Rekolte tahmininde bulunan kişi ve kurumların tespitleri kendi görüşleri olup; komisyonumuzla herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)