Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19 salgınının yavaşlamasıyla bazı kısıtlamalarını kaldırıldığını açıklayarak, 65 yaş üstü vatandaşların haftanın her günü 10.00 ile 20.00 arasında dışarı çıkabileceklerini belirtti.
Aylar sonra hafta içi sokağa çıkan yaşlılar, öğle ezanın okunmasıyla maskelerini takıp seccadelerini de ellerine alarak camilerin yolunu tuttu. Uzun bir aranın ardından sokağa çıkmanın ve camide cemaatle namaz kılmanın mutluluğunu yaşayan yaşlıların sevinci görülmeye değerdi.
Bugün kıldıkları öğle namazıyla aylar sonra yeniden camiye kavuşan yaşlılar, sosyal mesafe kuralına da uyarak namazlarını eda etti.
Camilerin süsünün cemaat olduğunu belirten Gaziantep Din Görevlileri Derneği Başkanı ve Alaybey Camii İmam Hatibi İdris Demirbaş, camilerin müdavimi olan yaşlıların uzun bir aradan sonra camilere gelmesine mutluluk verici olduğunu söyledi.
65 yaş ve üzeri vatandaşların camiye ve cemaate ilgilerinin daha yoğun olduğunu belirten Demirbaş, “Çünkü bu insanlar genellikle emekli, işi olmayan ve kendilerini ibadete vermiş samimi insanlardır. Ancak bu kararın alınmasıyla birlikte hem 65 yaş ve üzeri hem de 18 yaş ve altı gençlerimiz camiye hasretle koşuyorlar.” dedi.
“Yaşlılarımızın cuma namazına olan özlemi bu hafta bitecek”
Camiye gelenlerin tedbirlere dikkat ve kurallara riayet ettiğini belirten Demirbaş, “60 günden fazla oldu, yaşlılarımız cuma namazına gelemediler. Bu insanlar ömürlerini camiye adamış insanlardır. Cuma namazına geldiklerinde görevli kardeşlerimiz, müsamaha göstererek onları tekrar gönderdiğinde gözleri yaşarıyordu. ‘Bu memlekette nasıl namaz kılamam’ diyerek namaz kılmak istiyorlardı. Tabi ki o süreç tehlikeli bir süreçti. Yaşlılarımızın camiye, cuma namazına olan özlemini bu hafta daha bariz bir şekilde göreceğiz. İnşallah 18 yaş altı gençlerimizde bu hafta camiye gelecekler. Caddelerimiz ve camilerimiz inşallah eskisi gibi cıvıl cıvıl olacak.” ifadelerini kullandı.
“Camilerin kıymetini bilelim”
Covid-19 salgının insanlık bir ihtar olduğunu belirten 69 yaşındaki Mehmet Yılmaz ise, evinin camiye çok yakın olmasına sokağa çıkmaları yasak olduğu için camiye gidemediğini belirterek, “Allah'a (Celle Celaluhu) ne kadar hamdüsenalar etsek azdır. Ama bu hastalık bize küçük bir ihtardı. Rabbimiz bize, ‘aklınızı başınıza toplayın. Hiç mi ibret almıyorsunuz, dikkat edin’ diyerek bizi uyarıyordu. Bugün ata yadigârımız Ayasofya Camii için bırakın dış mihrakları bizim içimizdekiler ayağa kalktı. Camide iki kişi yan yana gelemiyoruz. Bu hastalık tüm dünyayı sarstı. Allah’a hamdolsun Müslüman’ız ve camilerin kıymetini bilelim. Camilerimiz ata yadigârdır. Çünkü Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de ‘Allah'ın mescitlerini ancak Allah’a inananlar yapar’ buyuruyor. Camiler Müslümanların toplanma mekanlarıdır ve camide herkes aynı saftadır. Öyle ise camilerin kıymetini bilelim.” şeklinde konuştu.
“İnşallah bir an önce camilerimiz beş vakit açılır”
Aylar sonra tekrar camide namaz kılmanın sevincini yaşadığını belirten 70 yaşındaki Şakir Polat ise, şunları söyledi:
“Allah’a şükürler olsun, tekrar camilerimize kavuştuk. Camide namazımızı kılıp gidiyoruz. Şimdilik sadece öğle ve ikindi namazını kılıyoruz. İnşallah ilerleyen günlerde diğer vakit namazlarını camide kılarız. Rabbim inşallah bugünleri bir daha elimizden almasın. Üç aydır camiye gelemiyorduk. Ama şimdi Allah’a şükürler olsun, tekrar camimize geldik. Allah herkesten razı olsun. Normal günlerde camiye düzenli gelirdik. Ama şu an ezan okunuyor, her vakit camiye gelemiyoruz. Bundan dolayı da üzülüyoruz. Rabbimize dua ediyoruz. İnşallah bir an önce camilerimiz beş vakit açılır. Yinede Allah'a şükürler olsun, öğle ve ikindi namazlarını kılıyoruz. Ama diğer vakitleri kılamıyoruz.”
“Camide namaz kılmayı özlemiştik”
Camide namaz kılmayı çok özlediğini belirten 65 yaşındaki Mehmet Selim Akdalan da, “Peygamber efendimiz, ‘cami yolu cennet yoludur’ buyuruyor. Cami yolunda atılan her bir adım hem dünya hem de ahiret için mutlaka bir faydası vardır. Allah’a hamdolsun. Camide namaz kılmayı özlemiştik ve bir mümin için camide namaz kılmak önemlidir. Zaten 10 yaşından beri de camilere düzenli geliyorduk. Herkesin kendine göre bir tesellisi var. Müslüman’ın tesellisi de cami ve cemaattir. Diğer dinlere inananlar, kendi inançlarına göre ibadetlerini yerine getirirler. Peygamber efendimiz, ‘Müslüman için her yer mescittir’ buyuruyor. Cemaat ile kılınan namazın ecri daha fazladır. Bundan dolayı ne kadar camide cemaatle birlikte namaz kılarsak günahlarımız af olur, daha çok sevap kazanırız.” diye konuştu. (İLKHA)