Tıbbiye Cami, vatandaşların rahat ve geniş ortamda ibadet etmelerine olanak sağlarken, aynı zamanda hastanede refakatçı olarak kalmak zorunda olan hasta yakınlarının barınmalarına da imkân sağlamış olacak.

Caminin inşaat süreci ile ilgili bilgi veren Cami Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetimi, YYÜ Rektörü ve YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Baş Hekimi, Tıbbiye Camisi’nin üniversite için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu belirterek duyarlı vatandaşlardan yardım talep ettiler.

Tıbbiye Camisi inşaatı hakkında genel açıklamalarda bulunan Dernek yöneticilerinden Prof. Dr. Mustafa Tuncer, cami inşaatının yüzde 80-90’lık kaba işçiliğinin bittiğini belirterek, ince işçilik çalışmaları için vatandaşlardan bağış yapmaları için talepte bulundu.

"Hastanemize günlük yaklaşık 10 bin kişi giriş çıkış yapıyor"

Tuncer; “Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi 3’üncü basamak sağlık kuruluşu olması nedeniyle ilimiz haricinde özellikle Hakkâri, Şırnak, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars ve lğdır gibi çevre illerden hasta kabulü yapmaktadır. Günlük yaklaşık 10 bin kişinin giriş çıkış yaptığı hastanemiz şehir merkezinden 17 km uzakta olduğundan hasta yakınlarının sosyal ihtiyaçlarını karşılayacağı alanlar yetersizdir. Hastanemize gelen hasta yakınlarının maddi, manevi ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kampüs alanı içerisinde Tıbbiye Camii yapımı için bir proje başlatılmıştır. Dernekler mevzuatına göre ilimiz Tuşba ilçesinde kurulu ve faaliyette bulunan 65-011-148 kütük numarasıyla kayıtlı YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Camii Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği' bünyesinde cami ve külliyesinin yapımı amacıyla, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamında Valilik Makamının 31 Temmuz 2018 tarih ve 11985 sayı onayı ile Türkiye genelinde yardım toplama faaliyetine izin verilmiştir.” dedi.

 

“Kış mevsimine girilmeden camimizi bitirmeliyiz”

Cami inşaat giderleri hakkında bilgi veren Tuncer şunları söyledi:

“Bahse konu cami inşaatı için Rektörlük Makamı tarafından üniversite kampüs alanı içerisinde hastane yakınında derneğimize 20 bin 600 metrekare arazi tahsisi yapılmış olup, inşaat çalışmaları devam etmektedir. Tıbbiye Camisi ve Külliyesi olarak yapımı devam eden inşaatın kapalı alanı 6 bin 500 metrekaredir. Bu kapalı alanda 3 bin kişinin ibadet edeceği caminin yanı sıra hasta yakınlarının istifade edeceği bay-bayan dinlenme salonları, ücretsiz yemek yiyeceği aş evi, kütüphane, konferans salonu, toplantı salonu, kuran kursu ve kreş bulunmaktadır. Tıbbiye Camii ve Külliyesi'nin toplam inşaatı için yaklaşık bin 200 ton demir ve 6 bin metreküp beton kullanılacaktır. Hasta ve yakınlarının mağduriyetlerinin çözümü amacıyla başlatılan bu sosyal proje, bugüne kadar hayırsever vatandaşların yardımıyla devam etmektedir. Yöremizin kış şartları da göz önüne alınarak inşaatın bir an önce tamamlanabilmesi için vatandaşların desteğine ihtiyaç duymaktayız.”

“BAGIS yazıp 6525’e SMS göndererek 10 TL yardımda bulunabilirsiniz”

Türkiye genelinde derneğe ait hesap numaralarına nakdi destek yapılabileceğini hatırlatan Tuncer; “Bütün operatörlerden BAGIS yazıp 6525’e kısa mesaj atılması durumunda 10 TL bağış yapılabilir. Bu bağışlar vergi, harç ve komisyon vb. kesintiler olmadan ilgili kuruluşlar tarafından derneğimize ait hesaplara yatırılmaktadır. Konu hakkında duyarlılığınıza şimdiden teşekkür eder, yardımlarınızı bekleriz.” ifadelerini kullandı.

“Tıbbiye Camimiz hasta ve hasta yakınlarının sıkıntılarını büyük ölçüde çözecektir”

Cami ve Külliyenin Van ve çevresine farklı bir değer katacağını söyleyen Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “Cami ve külliye inşaatımıza 2017 yılında başladık. Bugüne kadar inşaat çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor. 2020 yılında inşaat çalışmalarımız hızlanmış ve tıbbiye camimiz bitme durumuna gelmiştir. Kaba inşaatın ardından asıl önemli işler başlıyor. Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Hastanemiz, Bölgede 3.ncü basamak bir hastane olup sadece Van ilinde ki hastalara değil, Van’ın çevresindeki yaklaşık 3 milyon insana hitap etmektedir. Hakkâri, Iğdır, Kars, Ağrı bu gibi bütün çevre illerden hastanemize hasta gelmektedir. 2 bin hastane personelimiz ve hasta refakatçilerimize ev sahipliği yapacak bir cami ve külliye yapılıyor. Dinlenme, ibadet etme alanlarıyla hasta yakınlarımızın ve personellerimizin bu sorununu gidereceğiz. Van’a değer bir cami ve külliye yapıyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızı bu çalışmaya destek vermeye davet ediyoruz.” dedi

“Hastane camimiz olmazsa olmazlarımızın arasındadır”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Ümit Haluk İliklerden ise; “Üniversite hastanemizin şehir merkezinden uzaklığı hesaba katılırsa, günlük çalışanlarımızla birlikte yaklaşık 10 bin kişi istihdamı, konaklaması ve sağlık hizmetlerinin verilişini düşünürsek, hastane camimiz olmazsa olmazların arasındadır. Bu anlamında 2017 yılında cami derneğimizin öncüllüğünde başlatılan, Cami ve külliye projesi hastane çalışanları ve hasta yakınlarının sorunlarını çözecektir. Hayırseverlerden inşaatın tamamlanması için yardım talep diyoruz, bütün Van halkına hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)