Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden olan Gaziantep'te, bu yıl salgın nedeniyle gecikmeli de olsa kiraz hasadı başladı.

 

Son yıllarda ağaç sayısının arttığı Gaziantep'te üretilen kiraz, parlak kırmızı rengi, iri yapısı, aroması ve uzun raf ömrü gibi özellikleri nedeniyle tüketiciler tarafından tercih ediliyor. 25 yıldır kiraz yetiştirilen kentte daha önce ürünlerini iç piyasaya ucuza satan üreticiler, kurdukları birlik sayesinde ürünlerini yurt dışına satıyor ve daha çok para kazanıyor.

Geçen yıl kuraklık ve olumsuz hava koşullarına rağmen 750 ton rekolte elde edilirken, bu yıl yaklaşık 2 bin ton rekolte bekleniyor.

Kiraz hasadının başladığı Şehitkamil ilçesine bağlı Yığınlı Mahallesindeki (köy) kiraz üreticilerini ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, geçen seneye göre bu sene kiraz üretiminin arttığını belirtti.

Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız ile kiraz bahçelerini yerinde gören Şahin, üretim konusunda bilgi alarak, daha önce soğuk hava deposu ve entegre tesisi oluşturulurken destek verilen bölgeye 460 ton gübre yardımının yapıldığını söyledi.

Gaziantep’in her bölgesinde ayrı bir güzelliğin olduğunu belirten Şahin, “Bağışıklık sistemi için özel ürünlerimiz mevcut. Pandemiden sonra gıda güvenliği çok daha önemli bir hale geldi. Büyük devletin tanımı değişti. Büyük devlet, yeni dönemde gıda güvenliğini sağlayan, tedarik zincirini elinde bulunduran devlet anlamına geliyor. Biz bereketli hilalin ortasındayız. Bu toprak, su ve güneş damak lezzetini güçlendiren en büyük etmenlerdir.” dedi.

Kentin her bölgesinde ayrı bir ürün olduğunu belirten Şahin, “Araban’ın samsağı, Nizip’in fıstığı ve zeytini, Oğuzeli’nin narı öne çıkıyor. Bu bölgemizde de kiraz önemli. Kiraz hem metobalizmayı hızlandırıyor hem de büyük bir bağışıklık sistemi var. Pandemiden korunmak için bilim insanları daha fazla kiraz tüketilmesini istiyor. O yüzden üretimi artırmalıyız. Böylelikle çiftçi rahatlayacak. Pazar gittikçe artıyor. Bereketli hilali çiftçinin ekonomisi için kullanmamız gerekiyor. Her bölgemizin güzel ürünlerini korumak ve çoğaltmak amacıyla çalışmalarımızı ve desteğimizi artıracağız.” ifadelerini kullandı.

“Bu sene kiraz hasadı 2 bin tonu geçecek”

Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız da geçen sene 750 tonun üzerinde kiraz hasadının olduğunu anımsatarak şunları aktardı: “Bu sene kiraz hasadımız 2 bin tonu geçecek. Kiraz ağaçları geçtiğimiz yıllara göre azalma gösteriyordu. Bu sene ağaç sayımızda da bir artış oldu. Yetiştirdiğimiz kirazın kalitesi fiyat bandına da yansıyor. Dolayısıyla bu da şehrimiz için önemli bir kazanç haline geliyor. Hedefimiz her geçen yıl üstüne katarak üretim kapasitemizi yükseltmek.”(İLKHA)