İZMİR - 23 Ocak Çarşamba gecesi Mevlit Kandili olarak ihya edilecek. Bu münasebetle İLKHA kameralarına konuşan Buca Müftüsü Adem Gülmek, gecenin nasıl geçirilmesi gerektiğini anlattı.
 
Konuşmasına Müslümanların Mevlit Kandilini tebrik ederek başlayan Müftü Gülmek şunları söyledi: "Yarın mübarek Mevlit Kandili. Peygamber (sav) Efendimizin dünyaya teşrif ettikleri anı, birlikte İslam âlemi olarak ve bütün insanlık olarak ihya edeceğiz. Bu vesileyle tüm kardeşlerimizin Mevlit Kandillerini en içten dileklerimizle tebrik ediyoruz. Ülkemize, insanlığa barış, huzur, kardeşlik getirmesini niyaz ediyoruz. Peygamber (sav) efendimizin getirmiş olduğu yüce dinimiz İslam`ın barış ekseninde, Peygamberimizin doğumunu yine o gönül huzuru ve coşkusu içinde idrak edebiliyor olmanın mutluluğunu ve hazzını yaşıyoruz. Efendimiz âlemlere rahmet olarak gönderildi. O müjdeciydi, o kurtarıcıydı. O Allah`ın yeryüzüne göndermiş olduğu, rahmetin, birliğin, kardeşliğin, barışın en bariz temsilcisidir. Bu vesileyle insanlık olarak da bizlerin, Peygamber (sav) efendimizin doğumu vesilesiyle, onun doğumunda yeniden doğmaya, yeniden idrake, onun doğumunda yeni bir anlayışa her birimizin ihtiyacı var. Bu nedenle Peygamber Efendimizin getirdiği hayat nizamıyla ömrümüzü buluşturmak, birleştirmek ve ömrümüzü bu doğrultuda emaneti Rabbimize teslim edinceye kadar ve Peygamberimize iyi bir ümmet olabilmek için sarf etmeliyiz."
 
Mevlit Kandilinde neler yapmalıyız?
"Mevlit Kandilinde camilerimiz dolup taşacak" diyen Gülmek şöyle devam etti: "Her zaman olduğu gibi, kıyamete değin peygamber efendimizin muhabbetini, sevgisini, hoş görüsünü Müslümanlar olarak gönüllerde hissedeceğiz. Ancak bu geceye has, özellikle şu veya bu ibadetler yapılır demenin ötesinde, bir nefis muhasebesini, hayat murakabesini yapıyor olmak bizler için son derece önemli. Peygamber Efendimizin sünnetini, onun getirmiş olduğu hayatı, hayatımızla bütünleştirmek bizler için önemli. Bu gece işte böylesine önemli, kararların tarafımızdan verilmesi gereken bir gecedir. Bu gece ben nasılım? Bu dünyaya nasıl gönderildim? Gönderiliş gayem neydi? Bütün bu soruların cevaplarını arayıp bulma ve hayatın geri kalan kısmını bu bilinç ve idrak doğrultusunda, sürdürme gecesidir. Bu nedenle namazlar kılmak suretiyle, kaza namazları kılmak suretiyle, nafile namazlar kılmak suretiyle, biz bu geceyi ihya edebiliriz. Bir nefis muhasebesi yaparak, günahlarımızdan tövbe istiğfarda bulunarak, Allah`tan af dileyerek, mağfiret dileyerek bu geceyi idrak etmeliyiz. Yine bu gece biz yetimleri, kimsesizleri ziyaret etmek suretiyle Efendimizin daha doğumunda yaşadığı ve hissettiği babasızlığın ne demek olduğunu ve babanın toplumdaki rolünü hatırlamak ve çocuklarımıza hatırlatmak durumundayız."
 
Buca Müftüsü Adem Gülmek konuşmasını tekrar bütün İslam aleminin Mevlit Kandilini tebrik ederek bitirdi.
(Yunus Şani - İLKHA)